Iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) izvijestili su o dvije akcije na Anića kuku.

Prvi poziv dobili su u 13:12 sati posredstvom centra 112 o stranoj državljanki koja je bez svijesti, a nalazi se na planinarskoj stazi pri vrhu Anića kuka u NP Paklenica. Odmah po pozivu na lokaciju dvoje spašavatelja uputila su se iz Starigrada i pozvali dežurnu ekipu iz zrakoplovne baze Divulje.

Po dizanju helikoptera dogovoreno je da iz Divulja doleti jedan spašavatelj, a u bazi Zemunik se ukrcalo još troje spašavatelja HGSS Zadar. Oni su se zaputili prema lokaciji unesrećene. Do nje su prvi stigli najbliži spašavatelji iz Starigrada i pružili joj prvu pomoć. Pomogli su i spašavatelju iz helikoptera, koji je spušten iz lebdećeg helikoptera na nepristupačni teren gdje se unesrećena nalazila. Smjestili su unesrećenu u nosila i vitlom je podignuta. Osoba je pri svijesti prebačena u vojnu bazu Zemunik gdje je predana timu HMP.

U trenu odlaska helikoptera natrag u Divulje stigla je poruka da je još jedna osoba iz iste grupe pala u škrapu i ozlijedila se. Pregledom su ustanovljeni slomljen prst ruke, porezotine na rukama, nogama i po glavi. Nakon pregleda odlučeno je da se ne vraća helikopter, jer se osoba može samostalno kretati.

Dvojici spašavatelja na terenu stigla je pomoć četvero pripadnika HGSS stanice Zadra koji su krenuli iz Zadra na vijest o prvoj akciji. Osoba je otpraćena do parkinga odakle je dalje upućena na obradu u zadarsku bolnicu, navodi se u izvještaju dviju akcija HGSS-a.

"Kako su počeli vrući dani ponovo upozoravamo na opasnost od vrućine. Birajte staze zaklonjene od direktnog sunca. Nosite i konzumirajte dovoljno vode. Nosite adekvatnu zaštitu. Nemojte se izlagati naporu u najvrući dio dana, apeliraju iz HGSS-a.