Uoči protupožarne sezone u Zadarskoj županiji ustrojeno je Županijsko vatrogasno zapovjedništvo kao stručno operativno tijelo za potrebe zapovijedanja i koordinacije vatrogasnih intervencija u aktivnostima gašenja velikih požara otvorenog prostora.
Za zapovjednika je imenovan Matej Rudić, inače i zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije. Zamjenik zapovjednika je Boris Jović, a pomoćnici Željko Šoša, Željko Tulumović, Darko Banić, Luka Erstić, Ante Zubak i Branko Potočnjak.

Dužnosti imenovanih pomoćnika za vrijeme vatrogasnih intervencija kod velikih požara otvorenog prostora odredit će zapovjednik Rudić, ovisno o procjeni situacije na određenom području.

S obzirom na meteorološke prognoze, očekuje se da bi ovogodišnja protupožarna sezona, koja počinje u lipnju, mogla biti jedna od težih. U njoj će požare na hrvatskoj obali gasiti 1400 profesionalnih i 3000 dobrovoljnih vatrogasaca. Nedavno je objavljeno kako je stanje s protupožarnim zrakoplovima loše te su u ovom trenutku za sezonu spremna svega četiri zrakoplova.