Tribina „Dijabetes i hitna stanja - kako ih prepoznati i kako pomoći osobi kojoj je pozlilo" održat će se u danas (13. svibnja) u Gradskoj knjižnici Zadar s početkom u 18 sati.

Hrvatski Sabor je u ožujku 2022. donio Odluku o proglašenju 14. svibnja „Hrvatskim danom šećerne bolesti" nastojeći još jednim danom posvećenim svjesnosti o dijabetesu doprinijeti utjecaju na unapređenje zdravlja, sprječavanju, ranom otkrivanju i liječenju šećerne bolesti i njenih komplikacija te podizanju kvalitete života oboljelih.

Tim povodom, u sklopu projekta CUKAR 5.0, Grad Zadar i Udruga Cukrići - Zadar organiziraju javnu tribinu „Dijabetes i hitna stanja" s ciljem podizanja svijesti i znanja o šećernoj bolesti od koje svake godine boluje sve više ljudi.

Budući da broj oboljelih ubrzano raste dijabetes predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema. Prema CroDiab Registru, u RH je 2021. registrirano 323 351 osoba s dijabetesom (10.21% osoba dobi 20+), a uz još 40 % nedijagnosticiranih ukupni broj oboljelih se procjenjuje na preko 500 000 te je u 2021. evidentirano 45 532 osobe s novootkrivenom šećernom bolešću.

Akutne komplikacije dijabetesa su hitna stanja koja mogu ugroziti život oboljelog. Dijabetička ketoacidoza i hiperglikemijsko hiperosmolarno stanje dvije su najčešće akutne komplikacije dijabetesa koje ujedno predstavljaju i najčešća hitna stanja u dijabetologiji i endokrinologiji. Važno ih je pravovremeno prepoznati i započeti sa specifičnim liječenjem jer u protivnom rezultiraju ozbiljnim komplikacijama i visokom smrtnošću.

Na tribini sudjeluju: dr. sc. Jelena Vučak Lončar, dr. med., voditeljica Odjela za endokrinologiju OB Zadar, mr. sc. Polona Bencun - Gumzej, dr. med. spec. škol. med. i Lucija Kolega Mrkić, dr. med., Odjel za pedijatriju OB Zadar.

U sklopu tribine građani će moći izmjeriti šećer u krvi i tlak te ispuniti upitnik za procjenu rizika od šećerne bolesti. Praćenje tribine bit će omogućeno i putem FB stranice „Cukrići - Zadar".

Tribina „Dijabetes i hitna stanja" organizirana je u sklopu Projekta CUKAR 5.0, ukupne vrijednosti 467.320,80 kn koji je financiran je iz ESF-a u okviru Poziva „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice". Nositelj projekta je Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići - Zadar a partneri su Grad Zadar i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar. 

Ostala događanja

* subota, 14. svibnja 2022. od 09:30 h javnozdravstvena akcija mjerenja šećera i krvnog tlaka na Narodnom trgu, Zadar uz pomoć učenika i profesora Medicinske škole Ante Kuzmanić Zadar.

• subota, 14. svibnja 2022. od 17:00 h humanitarni teniski turnir Tenisom do zdravlja u organizaciji Teniski klub rekreativaca Zadarske županije i Udruge Cukrići Zadar, Polufinalni susret u ženskoj i muškoj konkurenciji na teniskim terenima u Sutomiškoj 8, Zadar

• nedjelja, 15. svibnja 2022. humanitarni teniski turnir Tenisom do zdravlja - od 17:00 h finale i igra za 3. mjesto (žene) - revijalni susret u 18:30 h - finale i igra za 3. mjesto (muškarci) od 20:00 h