"Hrabrost Mirele Čavajde da uslijed teške situacije u kojoj se našla progovori o svom stravičnom iskustvu uskraćivanja zdravstvene zaštite, omalovažavanja i maltretiranja u sustavu javnog zdravstva obavezuje nas na solidarnost i otpor.", tako su Čipke, neformalne feministička organizacija iz Zadra najavile današnji prosjed koji se s početkom u 18 sati održao na Narodnom trgu.

- Iskazujemo solidarnost sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske.

Oragnizacija smatra da je slučaj Čavajde pokazuje katastrofalno stanje javnog zdravstva i sustavnog uskraćivanja prava na zdravlje ženama.

-  Osporavanje službene dokumentacije pozivanjem na privatne "izvore", laži o navodno pruženim uslugama za koje javne bolnice nisu ni kadrovirane, odgađanje i uskraćivanje pružanja zdravstvene skrbi i zahvata zbog neodgovornosti, needuciranosti ili osobnih uvjerenja zdravstvenih radnika i radnica nisu dopustivi u sustavu javnog zdravstva. Zdravstveni radnici i radnice i bolnička povjerenstva dužni su poštovati trenutni zakon koji regulira prekid trudnoće i zato tražimo da se istraži odgovornost zdravstvenih radnika i radnica koji/e koji uskraćuju ili pružaju netočne informacije te onemogućavaju prekide trudnoće na zahtjev, smatraju Čipke.

Prosvjednice su naglasile kako samo u Odjelu ginekologije OB Zadar, zajedno sa specijalizantima od 16 liječnika, njih troje nema tzv. priziv savjesti.

- Smatramo da je to nedopustivo i da prizivu savjesti nije mjesto u javnim bolnicama, istaknule su na današnjem prosvjedu koji je okupio poveći broj zadarskih istomišljenika.

Prosvjed pod motom "Dosta!" održao se i u Šibeniku (Poljana), Osijeku (Trg slobode), Puli (Portarata), Splitu (Narodni trg), Rijeci (Jadranski trg) i Zagrebu (Trg bana Jelačića).