Dječji vrtić „Radost" sudjelovao je u obilježavanju 60. rođendana gradskog mosta. Kako bi svoju obljetnicu dočekao u najljepšem izdanju, pobrinula su se djeca i odgojitelji Područnog objekta „Višnjik" koji su izradili i oslikali zastavice te tako ukrasili gradski most i napravili jednu jedinstvenu izložbu dječjih radova.

Danas su se djeca okupila na mostu kako bi razgledala svoje radove, zapjevala i fotografirala se na njemu. Ovo je šesta izložba ovog tipa i može se pogledati kroz svibanj, a posebna je stoga što je postavljena u čast 60. rođendana mosta dok su prethodne postale tradicionalne izložbe za Dan Grada Zadra i adventsko razdoblje, kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića „Radost" Larisa Pavlović-Petani.

Izložba je potaknuta izjavom četverogodišnjeg djeteta koje je reklo: "Zadar ima most, grad je most", a pitanje "Ima li most rođendan?" potaklo je ovu rođendansku. Brojne su dobrobiti ovakvih izlazaka predškolske djece u lokalnu zajednicu. Most je zadarska posebnost i predškolsko dijete preusmjerilo je našu pažnju na taj zadarski ukras. Mi u Zadru prelazeći most kažemo "idemo u grad". Sve to je zapazilo dijete i potaklo suradnju generacija; bake i odgojiteljice šivaju zastavice, djeca ih oslikavaju, članovi obitelji i volonteri postavljaju, a svi ih pazimo i fotografiramo se, kazala je odgojiteljica Tanja Blaslov.

Platno je djeci inspiracija koje su oslikavala kroz duže vremensko razdoblje kada i koliko su željela. Na jednom platnu radilo je više djece u više navrata stoga ova izložba predstavlja proces. Crtež nema zadanu temu, djeca crtaju ili pišu što požele. Dječji crtež je ukras sam po sebi i razne poruke se mogu iščitati iz njih, a izložba je poruka zajednice djeci: "Cijenimo i vidimo vas i vaš rad, važni ste nam", istaknula je odgojiteljica Ivana Rajhenfater.

Mostovi povezuju, nosioci su brojnih uloga u književnosti, ljubavi, ratovima, mirenjima kako kroz povijest tako i danas. Simbol su važnih i vrijednih poruka za sve generacije. Ovaj naš zadarski sada priča i priče najmlađih. Na nama je da ih "slušamo" i pustimo da "putuju". Uvjerili smo se pri postavljanju kako prolaznici zastanu, pitaju, osmjehuju se, pričaju odnosno izazvali smo interes i emociju kod ljudi. Zastanite i našem mostu u čast njegovih 60 pogledajte našu izložbu, kaže odgojiteljica Tanja Blaslov.