U Starigradu je uspješno održana najavljena gastro radionica u sklopu projekta "Okusi baštinu" koju su vodili poznati chefovi David Skoko i Renato Kraljev. Radionica je organizirana u pokaznoj kuhinji restorana Bluesun Holiday Village Alan, gdje su polaznici radionice imali odlične uvjete za praćenje ali i sudjelovanje u pripremi 4 vrste jela na bazi lokalnih proizvoda ribarstva i akvakulture.

Glavna tema radionice je bila lokalno dostupna riba, osobito plava, često zanemarena na jelovnicima naših restorana. Chefovi su pokazali kako se i od naizgled jednostavnih namirnica mogu napraviti vrhunska jela. Kada se ona upotpune i samoniklim biljem kojega na podvelebitskom području ne nedostaje, dobivamo pravo bogatstvo mirisa, boja i okusa na tanjuru.

Renato Kraljev i David Skoko su bili pravi mentori za ovu radionicu zbog velikog iskustva i znanja, ali i zbog činjenice da u svom radu ističu značaj autohtone kuhinje i lokalnih namirnica. David Skoko je i tijekom ove radionice istaknuo kako trebamo imati želju i inzistirati na promociji lokalnih proizvoda zbog čega i jesmo ovdje, da osjetimo okuse baštine koje su naši stari znali ali su se u modernom, osobito u ugostiteljskom društvu malo zanemarili i zaboravili. Trebamo osvijestiti naša znanja i mogućnosti da bismo, kao jedna mlada zemlja, tek postali prepoznatljivi u svijetu gastronomije. To nam je put ako želimo da se naša djeca bave kvalitetnijim turizmom, zaključio je Skoko zahvalivši svima na dolasku.

Ovu gastronomsku priču zaokružila je vinarija Kraljevski vinogradi iz Petrčana osiguravši sudionicima degustaciju vina od autohtonih dalmatinskih sorti plavac, pošip i crljenak. Vinarija se ponosi nasadima sa preko 300.000 čokota vinove loze što ih svrstava među veće nasade u Hrvatskoj, kao i zanimljivom povijesnom pričom dugom gotovo 900 godina.

Uz usavršavanje postojećih i sticanje novih znanja, ovo je također bila prilika za druženje i razmjenu iskustava ugostitelja sa područja Općine Starigrad i FLAG-a Tri mora u cilju daljnjeg unapređenja ugostiteljske ponude.

Gastro radionicu je organizirala Turistička zajednica općine Starigrad kao nositelj projekta Okusi baštinu financiranog sredstvima Europske unije iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.