U sklopu projekta „ON TIME - Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke", vodeći partner na projektu Zavod za javno zdravstvo Zadar održao je završnu konferenciju na kojoj je sudjelovala i Opća bolnica Zadar.

Cilj održanog događanja od strane predavača Jelene Ćosić Dukić, prof. sociologije, Ane Petrić, dr. med. univ. mag. sanit. publ. spec. javnog zdravstva, prim. Ljilje Balorde, dr. med. univ. mag. sanit. publ. spec. javnog zdravstva sa Zavoda za javno zdravstvo Zadar i Vesne Telesmanić Dobrić, dr. med. spec. radioterapije i onkologije iz Opće bolnice Zadar je predstavljanje realiziranih projektnih aktivnosti te ostvarenih projektnih rezultata, predstavljanje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva, te aplikativnog sustava za propisivanje i pripravu citostatske terapije-CATO software.

Glavni cilj projekta je povećati prevenciju, ranu dijagnozu i optimizaciju liječenja raka uz poboljšanu kvalitetu usluga u sektoru javnog zdravstva u prekograničnom području, dok je specifični cilj podizanje svijesti i jačanje ljudskih resursa i javnozdravstvenih ustanova radi pružanja kvalitetnije i dostupnije javnozdravstvene usluge za prevenciju, rano otkrivanje i liječenje raka debelog crijeva i raka dojke.

U OB Zadar je u sklopu projekta instaliran CATO sustav za propisivanje i pripravu citostatske terapije. Sustav omogućuje propisivanje individualnog plana liječenja za pojedinog bolesnika s visokom točnosti doze lijeka koja se priprema u centralnoj pripravi citostatika te omogućava efikasnije liječenje i praćenje liječenja naših pacijenata. Do sada je u OB Zadar više od 600 bolesnika primilo optimiziranu terapiju za liječenje karcinoma putem implementiranog sustava citostatske pripreme.

U sklopu projekta, Odjel za kliničku radiologiju Opće bolnice Zadar postao je bogatiji za novi dijagnostički ultrazvučni uređaj s linearnom sondom koji spada u uređaje najsuvremenije generacije koji svojim karakteristikama uvelike pomaže u ranom otkrivanju karcinoma dojke, a na kojemu je do sada pregled obavilo više od 200 pacijenata.

Tako je OB Zadar, skupa s nedavno nabavljenim mamografom, a ujedno i prvim takvim u Hrvatskoj, postala jedan od najsuvremenije opremljenih radioloških odjela i zaokružila dijagnostiku bolesti dojke u Zadarskoj županiji.