Povodom obilježavanja svjetskog dana ptica selica, subotu 14. svibnja u 11:30 sve posjetitelje pozivamo na info centar Crkvine gdje će se održati edukativno vodstvo uz promatranje ptica, dok će se u nedjelju 15. svibnja na info centru Prosika u 11:00 sati održati Basna o čaplji i edukativne igre za djecu.

Svjetski dan ptica selica naglašava potrebu za očuvanjem ptica selica i njihovih staništa. Ovogodišnja tema naglašava svjetlosno onečišćenje te njen negativan utjecaj na mnoge vrste ptica. Svjetlosno onečišćenje ptice dezorijentira kada lete noću, što često dovodi do sudara sa zgradama, remećenja njihovih unutarnjih satova te ometa njihovu sposobnost da uspješno sele na velike udaljenosti.

Rješenja za svjetlosno onečišćenje su lako dostupna. Na primjer, sve više gradova u svijetu poduzima mjere za prigušivanje svjetla na zgradama i ulicama tijekom faza migracije u proljeće i jesen. Smjernice za najbolju praksu također se razvijaju u okviru Konvencije o migratornim vrstama s ciljem rješavanja ovog rastućeg problema i osiguravanja sigurnije migracije ptica.

Uz kupnju osnovne ulaznice dodatni programi su besplatni, a sudjelovanje osigurajte na broj Info centra: +385 (0)97 602 5419. najkasnije do petka 13. svibnja u 18 sati.