Zadar se pridružio listu gradova u kojima će se održati prosvjed povodom slučaja Mirele Čavajde, trudnice kojoj su hrvatske bolnice odbile izvršiti prekid trudnoće u 26. tjednu iako je djetetu dijagnosticiran tumor.

Prosvjed nazvan "Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i ugrožavanja zdravlja žena!" održat će se u četvrtak, 12. svibnja u 18 sati na Narodnom trgu.

- Prosvjed se održava u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom te svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske. Pozivamo vas na otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva, za što su odgovorni Vlada RH, Sabor RH, Ministarstvo zdravstva i čelnici javnozdravstvenih ustanova, poručuju organizator prosvjeda - neformalni feministički kolektiv Čipke.

Podsjećamo kako su organizacije civilnog društva uputile u petak, 6. svibnja 2022. godine zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u RH, koji su nastali kao reakcija na aktualni slučaj uskraćivanja prava trudnici na prekid trudnoće temeljem medicinskih indikacija koje upućuju na tešku bolest ploda te je tom prigodom pročitano i otvoreno pismo podrške Mireli Čavajda.

- Ovim prosvjedom želimo poručiti: DOSTA! Dosta uskrate zdravstvene skrbi!
DOSTA! Dosta zanemarivanja ženskog zdravlja! DOSTA! Dosta političkih igara na račun zdravlja žena! Građanke i građani pokazali su koliko je važno pružiti podršku ženi kojoj je namjerno i potpuno onemogućena zdravstvena skrb. U manje od 48 sati od pokretanja donatorske akcije za podršku Mireli prikupljeno je 220.687,31 HRK! Država je okrenula leđa ženama, ali mi stojimo solidarno jedna uz drugu i vičemo DOSTA!, poručuju Čipke.

Osim u Zadru prosvjed je najavljen u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Sisku, Splitu, Šibeniku, Puli i Korčuli.