Za kraj maratonske sjednice, u utorak oko 22:30 sati, Gradsko vijeće jednoglasno je proglasilo dvoranu Jazine kulturnim dobrom od lokalnog značaja!

- Dužni smo našoj djecu sačuvati dvoranu, istaknula je u uvodu Adela Frank, predsjednica Kluba vijećnika Nezavisne liste Enia Meštrovića koja je tu točku uputila na Gradsko vijeće nakon što se u javnosti razvila priča o mogućem rušenju hrama košarke kroz projekt Vrata Zadra, koji je daleko od ostvarenja.

Klub HDZ-a je prihvatio taj prijedlog uz jedan ali:

- Nek se sačuvaju, ali to je građevina takva kakva je, problematična - od krova do statike. I Boston Celtics je srušio svoj kultni stadion da bi napravio novi. U Jazinama sam proveo cijeli svoj život. Mi ćemo glasati za to, no meni je ovo sve sumnjivo, u javnosti se plasiralo kao da smo za promptno rušenje Jazina. Mislim da je politikantstvo, istaknuo je predsjednik njihovog kluba Damir Burčul.

Akcija mladih zatražila je proširenje te zaštite na okolne čestice.

- Radi se o česticama koje obuhvaćaju staro Kazalište lutaka i onaj dio zgrade gdje se nalaze noćni klub, a kao razlog tome nabavili smo i konzervatorsko mišljenje. Konzervatori su u svom obrazloženju naveli kako je ta zgrada jedna od prvih s elementima novog modernog pristupa arhitekturi, rekao je Roko Tadin, dok je Ante Rubeša dodao kako bi rušenjem te zgrade dali mjesta za manipulacije u prostoru. Prema njegovom riječima, na tom prostoru trebao bi biti dom kulture, dom mladih i dom sporta.

No dogradonačelnik Ante Babić kao pravnik je ubrzo uočio manjkavosti u njihovom amandmanu.

- Morate imati suglasnost, a ne mišljenje konzervatora. Što se tiče dvorane, tu je HDZ za, istaknuo je Babić.

Rubeša je objasnio kako su tražili suglasnost, a dobili mišljenje u kojem stoji da predstavničko tijelo treba donijeti odluku o zaštiti, pa ih je uputio na adresu konzervatorice koja je to napisala.

- Namjerno ili ne, odgovor je stigao u zadnji tren, dodao je Tadin.

Kako kasnije ne bi bilo problema s dokumentacijom, ipak su odlučili povući svoj amandman.