Vijećnici Akcije mladih u Gradskom vijeću Ante Rubeša, Marjana Botić i Roko Tadin uputili su u javno savjetovanje Nacrt prijedloga odluke o izmjeni i dopuni Odluke o socijalnoj skrbi. Ovo je prvi put da jedan takav dokument ne upućuje gradonačelnik ili većina koja ga podržava. Do njega je došlo nakon što je gradonačelnik Branko Dukić pri donošenju proračuna prihvatio paket amandmana, a potom ih naknadno ukinuo jer mu Zakon omogućuje samostalno prerasopoređivanja sredstava u visini do 5 posto proračuna.

Svoje pravo Dukić je konzumirao kako bi skinuo pravo za sufinanciranje izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti djece s dječjim doplatkom, pomoć djeci s dječjim doplatkom, novčanu pomoć korisnicima invalidnine i pravo na sufinanciranje dadilja. Ove stavke sada bi postale integralni dio Odluke o socijalnoj skrbi te ih gradonačelnik ne bi ubuduće mogao mijenjati.

- Mahom su odbačeni amandmani iz socijalne skrbi, što pokazuje da Grad svoje resurse, prihode dobivene od građana, ne vraća tim istim građanima za socijalnu pomoć ili komunalno uređenje. Naši amandmani od 20 milijuna kuna su prihvaćeni vjerojatno zato što su Dukić i pročelnik Mijolović znali za tu zakonsku odredbu kojom mogu samostalno raspolagati iznosom do 8 milijuna kuna. Ovo je jedini alat kojim možemo raspolagati kako bismo ostvarili ono što želimo ostvariti, rekao je Rubeša dodajući da sredstava ima.

Kao primjer proračunskih akrobacija naveo je kako je jedna od stavki godinama uređenje Ulice Stanka Vraza, koja na kraju uvijek ostaje bez sredstava, dok se istovremeno pronalaze tri milijuna kuna za cestu ispod stambenog kompleksa na Vitrenjaku.

Tadin je pobrojao sve amandmane „vraćene„ kroz Odluku. Među njima je odluka o sufinanciranju dadilja roditeljima, a takvih je oko 200, koji nisu dobili smještaj za svoje dijete. Oni bi i dalje plaćali cijenu vrtića, a ostatak do ekonomske cijene dadilje podmirivao bi grad, po uzoru na praksu u Zagrebu i Rijeci. Rubeša je prokomentirao i tvrdnju da bi ovakva situacija u Gradskom vijeću mogla dovesti do prijevremenih izbora.

- Izbori su normalna stvar. Jasno je da je ovaj odnos gradonačelnika i vlasti u Gradskom vijeću neodrživ, ali njih sigurno neće biti prije 12. mjeseca. Na nama nije da podnosimo ostavke, nego da do kraja mandata izmijenimo ono što se u zadnjih 30 godina nije dobro radilo. Pokušat ćemo do prosinca pokazati što bismo mi radili kada bismo upravljali gradom, rekao je Rubeša.

Konferencija za medije trebala se održati u Maloj vijećnici Grada Zadra, ali gradonačelnik im to nije dopustio zbog odluke iz 2014. godine o zabrani održavanja konferencija vijećnika u vijećnicama. Zbog toga je ona održana u prizemlju, u uredu predsjednika Vijeća Marka Vučetića.