U današnjoj emisiji „Stvoreni za Nebo" imali smo goste, voditeljicu zadarske podružnice Marijinih oborka Hrvatska Vedranu Kevrić i Kara Petanija iz Udruge mladih Arbanasa.

Priča o Marijinim obrocima je započela prije točno 30 godina za vrijeme našeg Domovinskog rata i rata u Bosni i Hercegovini kad je jedan mladić u dalekoj Škotskoj, Magnus MacFarlane Barrow gledajući na vijestima prizore rata i brojnih izbjeglica odlučio pomoći. Prikupio je lijekove, hranu, toplu odjeću i tu svoju prvu pošiljku humanitarne pomoći dopremio je u Međugorje. Svih naših ratnih godina sa svojom obitelji i prijateljima te volonterima koji su mu se vremenom pridružili neprekidno je prikupljao i donosio humanitarnu pomoć u Bosnu i Hercegovinu i brojne gradove u Hrvatskoj, između ostalih i Zadar. Nakon rata nastavio je svoj humanitarni rad da bi 2002. godine u Malaviju u Africi gdje je vladala velika glad nastalo ono što zovemo Marijin obroci, a to je da djeca u najsiromašnijim zajednicama na svijetu dobivaju obrok u školi. Tako im se omogućuje da se prehrane i da se obrazuju. Danas 20 godina kasnije Marijini obroci hrane 2,3 milijuna djece u najsiromašnijim zemljama svijeta. Udruga Marijini obroci Hrvatska osnovana je 2009. godine sa željom da solidarnost koju smo osjetili u najtežim trenucima Domovinskog rata vratimo onima kojima je to najpotrebnije. Marijini obroci Hrvatska su otvorili 23 školske kuhinje (22 u Africi i 1 u Ekvadoru), te redovito prehranjuju oko 17 700 djece zahvaljujući podupirateljima i volonterima diljem lijepe naše. Ova 2022. godina jubilarna je godina i za podružnicu Marijinih obroka u Zadru, naime Marijini obroci u Zadru obilježavanju svojih 10 godina djelovanja.

Vedrana naglašava kako su ponosni na prvih 10 godina i radosni zbog svakog djeteta koje je primilo „zadarski" obrok. Zadrani i svi iz Zadarske županije hrane djecu u školskoj kuhinji koja se zove „Dalmacija Hrvatska" i nalazi se na jugu Benina u Africi. Tamo su sestre misionarke iz Hrvatske koje brinu o nabavi, pripremi i podjeli hrane za 700 djece svakog školskog dana. Dovoljne su 132 kn da bi se jedno dijete prehranilo tijekom cijele školske godine. To je moguće jer su to jednostavni obroci, kupuje se od lokalnih proizvođača, kupuje se na veliko, ali ta cijena je moguća prvenstveno zbog rada volontera, i to s obje strane, onih koji darivaju i onih koji primaju. Najčešće obroke u školskim kuhinjama kuhaju majke koje također volontiraju i zahvalne su što im djeca imaju obrok. Također napominje kako neki od prvih zadarskih volonterki i volontera koji su tijekom ovih 10 godina postali roditelji dolaze volontirati sa svojom djecom i uče ih solidarnosti, pomaganju, dijeljenju. „Volontirati je radost i odvajajući malo našeg vremena nekome u potrebi darujemo jako puno." zaključuje Vedrana.

Naš drugi gost, Karlo Petani, poziva sve na humanitarni koncert za prikupljanje novčanih sredstava za Marijine obroke sutra, 9. svibnja, uoči blagdana Gospe Loretske, u Crkvi Gospe Loretske s početkom u 19,30 sati koje organizira Udruga mladih Albanasa. Na koncertu ćete imati priliku poslušati Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica, Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo Zoranić, Katedralni zbor Sv. Stošija te sopranisticu Nelu Šarić u pratnji Tomislava Košte.

Podržite Marijine obroke uz osmijeh i pjesmu! Pax et bonum!