Gradska uprava ugovorila je s tvrtkom Donat izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju raskrižja ulica Put Biliga i Put Pudarice, kod pekare i tržnice na Bilom brigu. Nakon brojnih zahvata koji su urodili novim semaforima na zadarskim prometnicama, građane će zasigurno obradovati činjenica kako će na ovom raskrižju ipak osvanuti kružni tok.

- Ako sve bude u redu s dokumentacijom, već na jesen planiramo raspisati natječaj i do kraja godine početi s radovima, kako bi do početka turističke sezone 2023. godine, uz rekonstruiran spoj s Ulicom Hrvatskog sabora, imali i rotor na Putu Biliga, rekao nam je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap.

Iako je zbog promjena na tržištu u ovim trenucima nezahvalno prognozirati cijenu građevinskih radova, projekcija ukupnog troška iznosi 2,5 milijuna kuna. Programom građenja komunalne infrastrukture kao izvor financiranja ovog projekta navodi se komunalni doprinos, a u ovoj su godini rezervirana inicijalna sredstva.

Na izradu projektne dokumentacije otići će 98 tisuća kuna. Projektanti iz Donata izradili su i prometno rješenje za samu rekonstrukciju spoja s Bilog briga na zadarsku zaobilaznicu. Radi se o preko 6 milijuna kuna teškoj investiciji Hrvatskih cesta čija je realizacija konačno u tijeku, s rokom do ožujka 2023. godine. Osim sigurnosti novi spoj donijet će i određene izmjene koje su zabrinule građane iz sporednih ulica, zbog čega je na adresu gradske uprave apelirao Mjesni odbor Bili brig. Izgradnjom kružnog toka ti bi se problemi trebali riješiti u startu čime će se pokazati važnost pravovremenog planiranja i projektiranja cestovne infrastrukture.