Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu provedbe projekta EUROPE DIRECT Zadar, u suradnji sa školama ambasadorima EU parlamenta Gimnazijom Vladimira Nazora i Ekonomsko-birotehničkom i trgovačkom školom Zadar, organizira obilježavanje Dana Europe u Zadru. 

Događanje će se održati na Narodnom trgu u Zadru u ponedjeljak, 9. svibnja u razdoblju od 10 do 12 sati.

EUROPE DIRECT Zadar za posjetitelje je pripremio EU publikacije i prigodne poklone i iznenađenja. Sretnu ruku moći će okušati na „kolu sreće", a praznih ruku s događanja neće otići ni najmlađi posjetitelji.

U programu će sudjelovati i Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar i Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola Zadar, a njihovi učenici predstavit će svoje strukovne vještine građanima kao što su mjerenje tlaka i glukoze u krvi, izrada fritula i sl.

Ovogodišnje proslava Dana Europe nastavlja se na ciljeve Europske godine mladih. Naime, u 2022. godini obilježava se Europska godina mladih u kojoj se želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti.

Svake godine 9. svibnja obilježava se Dan Europe jer je tog dana 1950. godine Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, održao govor tijekom kojeg je predstavio viziju europskog jedinstva.

Ovo događanje dio je Tjedna Europe kojeg organizira EUROPE DIRECT Zadar.