Nezavisna lista Enia Meštrovića po žurnom je postupku na nadolazeću sjednicu Gradskog vijeća uputila odluku o kulturnoj zaštiti dvorane Jazine zbog čije je dalje budućnosti nedavno održan mirni prosvjed.

- Sukladno želji i potrebi mnogobrojnih građana, kao i našoj, a cilju sprječavanja daljnjih špekulacija o mogućnosti eventualnog rušenja dvorane Jazine, te kako bi dodatno ukazali na njenu enormnu povijesnu i emotivnu vrijednost, stavljamo ovaj Prijedlog Odluke o proglašenju dvorane Jazine kao kulturnog dobra od lokalnog značenja pred Gradsko vijeće, navela je u obrazloženju odluke Adela Frank, predsjednica Kluba nezavisnih vijećnika.

Svoj zahtjev nezavisni su podebljali mišljenjem Konzervatorskog odjela u Zadru, kojem su se obratili kako bi pronašli najbolju opciju za zaštitu dvorane Jazine kao simbola zadarske košarkaške povijesti. Pročelnik Konzervatorskog odjela Igor Miletić naveo je kako se dvorana Jazine već nalazi u zoni B kulturno-povijesne cjeline Zadra upisane u Registar kulturnih dobara RH.

- To znači da se, iako nije zaštićena kao pojedinačno kulturno dobro, na dvoranu primjenjuju Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i svi drugi propisi koji se odnose na kulturna dobra.

Miletić je naveo tri modela pojedinačne zaštite te kao odgovarajući za Jazine preporučio zaštitu dobra od lokalnog značenja. Naime, u tom slučaju odluku o zaštitu, uz suglasnost konzervatora, može donijeti Gradsko vijeće, nakon čega se ona dostavlja Ministarstvu kulture i medija.

- Dvorana Jazine suvremena je građevina neznatne arhitektonske vrijednosti, ali društvenog značaja, odnosno važnosti za povijest zadarske košarke. Stoga bi zaštita kao dobra od lokalnog značenja bila najprimjerenija, preporuka je Miletića.

U svom mišljenju iznio je i javnosti manje poznate zanimljivosti o hramu košarke koji je podignut za svega 70 dana:

- Dvorana Jazine sagrađena je nad otvorenim košarkaškim igralištem koje je, zajedno s atletskim stadionom, bilo dio sportskog centra izgrađenog za vrijeme talijanske uprave. Prvu javnu košarkašku utakmicu u Zadru odigrali su zadarski studenti u ltaliji za vrijeme božićnih blagdana 1929. godine. Košarkaški „bum" u Zadru nastao je nakon Drugog svjetskog rata, posebno od 1951. godine kada se košarkaški klub izdvojio iz Fiskulturnog društva Zadar, u kojem je košarka do tada bila jedna od sekcija. Utakmice su se igrale na otvorenom igralištu sve do 1968. godine kada je, zbog obaveze da prvoligaši moraju imati dvoranu u svojem gradu, iznad igrališta za 70 dana podignuta nova dvorana. Projekt dvorane izradilo je poduzeće „Donat" iz Zadra, a projekt rešetkaste krovne konstrukcije poduzeće „Metalprodukt" iz Zagreba, prema kojem je izgrađena u „Željezari" Sisak. Dimenzija 40,80 x 41,80, metara, korisne visine 11 metara i kapaciteta 2550 sjedala, dvorana je svečano otvorena 19. veljače 1968. godine. Projekt dvorane Jazine čuva se u Državnom arhivu u Zadru.