Dječji vrtić Radost uključio se u projekt „RaSTEMo u znanosti" pod pokroviteljstvom Grada Zadra.

Projekt predstavlja suradnju Centra izvrsnosti iz fizike Grada Zadra i Prirodoslovno - grafičke škole Zadar, a provodi se u suradnji s dječjim vrtićima u Gradu Zadru, u obliku edukativnih radionica za odgojiteljice.

- U sklopu projekta predviđeno je šest interaktivnih mjesečnih radionica za odgajatelje kroz koje se provode pokusi iz fizike, kemije, biologije i geografije s ciljem razvoja STEM vještina kod djece rane i predškolske dobi. Cilj radionica je razvoj logičkog, kritičkog načina razmišljanja, povezivanja i zaključivanja kod vrtićke djece, poticanje samostalnog kreativnog razvoja djeteta te samostalno izvođenje pokusa koji su prilagođeni njihovoj dobi. Do sada je održano pet radionica na temu Voda, Zrak, Tvari, Energija i Svjetlost, a održale su se u prostoru OŠ Šimuna Kozičića Benje, istaknula je ravnateljica Larisa Pavlović-Petani.

STEM radionice jučer su se održale u dvorištu Područnog objekta „Grigor Vitez". Uz starije odgojno-obrazovne skupine Područnog objekta „Grigor Vitez" na STEM radionicama sudjelovala su i djeca Područnog objekta „Vruljica".

Radionice su provele odgojiteljice Ksenija Medini, Vanja Petrović, Irena Antonić i Maja Dešpoja.

- Djeca su po prirodi mali istraživači i znanstvenici koji uče vlastitom aktivnošću. Aktivnim sudjelovanjem u procesu učenja dijete ima slobodu kreativnog izražavanja što je ovim projektom omogućeno. Naravno, uloga je nas odraslih, roditelja i odgojitelja da ih potaknemo i usmjerimo kako bi dodatno razvijali svoje sposobnosti. STEM igre i pokusi ne moraju biti prezahtjevni, dovoljno je malo mašte i strpljenja, poručila je odgojiteljica Maja Dešpoja.

„Veseli kišni oblak", „Duga koja raste", „Jaje u boci", „Ledeni ribolov, „Vulkan", „Plin koji gasi plamen" samo su neke od radionica kojima su se mališani jučer bavili.

- Djecu na ovaj način potičemo na međusobnu suradnju, razvijaju samostalnost i samostalno dolaze do rješenja čime ih pripremamo za samostalan život. Skupina „Zmajići" od početka projekta svakodnevno provodi pokuse tijekom cijele pedagoške godine za što su djeca pokazala veliki interes, istaknula je odgojiteljica Ksenija Medini.

Iz Dječjeg vrtića Radost ističu kako je veliki dječji interes i njihovo aktivno sudjelovanje potvrda uspješnosti projekta i radionica kao i velikog truda njihovih odgojitelja.