Prvi prijedlog Urbanističkog plana, koji će ugledati svjetlo dana nakon godinu dana, bit će uređenje Kožinskog primorja u luku, otvorenog za javni promet, maksimalnog kapaciteta 200 plovila na komunalnom vezu.

Izrađivač UPU-a je Konus a javna rasprava je zakazana 17. svibnja u Velikoj vijećnici Grada Zadra. Donošenjem tog Plana ostvarit će se preduvjeti za izgradnju luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Kožino - Primorje, ističe se u odluci o izradi tog UPU-a, usvojenoj na Gradskom vijeću u rujnu 2020. godine.

To će naravno dopasti Županijsku lučku upravu. Oni to još nemaju u svom planu, a prije toga treba napraviti projekte, osigurati dozvole i što je najvažnije financiranje. Plan za koji Županjska lučka uprava je imala interes i dalje je na čekanju. Radi se o UPU uvale Bregdetti za koji je odluka o izradi donesena nešto ranije u 2020. godini nego za Kožino. Odluka Gradonačenika o javnom uvidu evidentirana je 30. ožujka ove godine, a Plan je pušten mjesec dana poslije.

Obuhvat plana za uređenje Kožino - primorje iznosi 16,5 ha nepravilnog oblika s obalnom šetnicom širine tri metra. Predviđene su dvije površine za 30 parkirališnih mjesta, namijenjena za smještaj vozila lokalnog stanovništva prilikom korištenja vlastitih plovila i za djelatnike uslužih djelatnosti u funkciji luke otvorene za javni promet.