Javna vatrogasna postrojba Zadar nakon dvije godine pauze u svom je dvorištu proslavila Dan zaštitnika vatrogasaca svetog Florijana, koji je ujedno i Međunarodni dan vatrogasaca. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Branko Dukić, zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković, zapovjednik JVP Zadar Željko Šoša, zapovjednik vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić, ravnateljica agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković i mnogi drugi.

- Ako se ičim Grad Zadar može podičiti, to ste onda vi. Odlučni, profesionalni, jaki, djelotvorni...a to se pokazalo i u zadnjoj intervenciji na samom Poluotoku u najzahtjevnijim uvjetima, što sam osobno gledao. Od srca vam zahvaljujem na vašoj požrtvovnosti i neka vas sv. Florijan čuva u vašem daljnjem radu, poželio je gradonačelnik Dukić. Zapovjednik Željko Šoša u svom je govoru rekao kako se ponosi svojom moderno opremljenom vatrogasnom postrojbom i istaknuo kako su spremni za novu protupožarnu sezonu.

Nakon pozdravnih govora, uslijedilo je uručenje zahvalnica i medalja Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) i JVP Grada Petrinje za nesebičnu pomoć stradalima u potresom pogođenom području te zahvalnice JVP Grada Petrinje i Vatrogasne zajednice Grada Petrinje za poseban doprinos i pomoć VZG Petrinje, JVP Petrinje i Gradu Petrinji u sanaciji posljedica od potresa. Zahvalnice su primili JVP Zadar i njeni profesionalni vatrogasci: Stipe Bralić, Martino Čulina, Ivan Ivković, Toni Juravić, Frane Kovačević, Dino Lilić, Frane Miočić, Marin Pavić, Josip Pedić, Ivan Pestić, Marin Rados, Karlo Rogić, Roko Sikirić, Gojko Stanić, Mateo Stanić.

Nagrade i priznanja za doprinos i potporu vatrogastvu dodijeljene su Gradu Zadru, Zadarskoj županiji, bivšem gradonačelniku i počasnom članu DVD-a Zadar Božidaru Kalmeti, gradskom pročelniku za financije Ivanu Mijoloviću, Agenciji za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i 855. protupožarnoj eskadrili Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Poseban poklon zadarskim vatrogascima uručila su djeca dječjeg vrtića Jordanovac, koja su nakon svečanosti uživali u četiri pokazne vatrogasne vježbe. Osim što su vatrogasci skakali u zračni jastuk, spašavali su se "zarobljeni" na katu zgrade, a zatim demonstrirali gašenje rezervoara i plinske boce.

U Zadarskoj županiji četiri su Javne vatrogasne postrojbe: Zadar, Biograd na Moru, Benkovac i Gračac. Zadarska javna vatrogasna postrojba formirana je 1946. godine. Najprije kao Vatrogasna policija, pa kao Centar za zaštitu od požara te od 1. siječnja 2000. godine kao Javna vatrogasna postaja Grada Zadra. Godišnje ima od 700 do 1000 intervencija, a trenutno broji ukupno 106 vatrogasaca.