Odlučni i puni energije, „Čisteći medvjedići" u subotu su stigli iz Splita kako bi s volonterima i „Eko-Zadrom" očistili Puntamiku od otpada, onog oku vidljivom i onog dobro skrivenog u grmlju i ispod zemlje. Čistila se plaža i okolne zelene površine, a najveći dio otpada nalazio se u i oko bunkera i ostalih građevina koje se ondje nalaze.

„Čisteći medvjedići" su neformalna apolitična građanska inicijativa koja se oformila tijekom lockdowna 29. ožujka 2020., a s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja šuma. Na svojim profilima na društvenim mrežama redovito objavljuju podatke o tome gdje su čistili, tko im se pridružio i kakve su sve predmete pronašli. Njihova se inicijativa svakim danom sve više širi i motivira ljude diljem Hrvatske, pa tako postoje podružnice od Nove Kapele, gdje je inicijativa i osnovana, u Križevcima, Zagrebu, Čiovu, Trogiru i Splitu. Priča ne staje na spomenutim područjima, već se nastavlja i u Šibenik, Omiš, Slavonski brod, Vukovar, Imotski i mnoga druga mjesta.

Medvjedići kontinuirano pozivaju ljude da se sami organiziraju u čišćenju okoliša, ili priključe njihovoj inicijativi, s već poznatom krilaticom da smo "svi pozvani mijenjati svijet i da pojedinac može mijenjati svijet i svijest". Iza sebe broje preko 150 što grupnih što individualnih akcija čišćenja koje u prosjeku traju dva do tri sata uključujući, naravno, pauzu za ručak. Primaran cilj eko-akcija čišćenja je svakako uklanjanje što veće količine otpada iz okoliša, no poruka koja se želi prenijeti je ona o promjenama naših svakodnevnih potrošačkih navika i podizanje svijesti o pravilnom odlaganju neizbježnog otpada koji proizvodimo.

Kako bi se međusobno bolje upoznali, a prvenstveno preispitali sami sebe i svoje potrošačke navike, svi su volonteri rado sudjelovali i u radionici iz područja ekološke psihologije koju su održale volonterke i studentice Marea, Magdalena i Nikolina s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru.

Nadamo se da je ova akcija tek početak i da će i Zadar pronaći još „čistećih medvjedića" i nastaviti čuvati svoj okoliš ne čekajući druge da učine ono što je odgovornost svakoga od nas.