S današnjeg otvaranja ponuda za kupnju stanova u državnom vlasništvu ispao je stan na otoku Istu, kao jedna od 12 nekretnina diljem Hrvatske i jedina u Zadarskoj županiji koju je u posljednjem takvom natječaju oglasilo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Riječ je o nekretnini o kojoj smo pisali zbog nevjerojatnog načina kojim je Ministarstvo pokušavalo privući kupce - fotografijama na kojima je snimljen otpad kraj oštećene kade u zahodu te u samoj sobi. Razlog zbog koje je poništen natječaj još je nevjerojatniji jer ispada da jedno ministarstvo nije bilo sposobno riješiti papire prije nego što je krenulo u prodaju nekretnine:

- Dodatnim uvidom u postojeću dokumentaciju kao i naknadno utvrđenim činjenicama vezanim za istovjetnost nekretnine i predmet procjene, utvrđuje se da je radi daljnjeg raspolaganja za nekretninu, potrebno zatražiti elaborat izmjere stvarne površine predmetne nekretnine radi upisa iste u zemljišne knjige kod nadležnog suda kao i zatražiti dodatni elaborat procjene tržišne vrijednosti nekretnine, nakon provedbe upisa u zemljišne knjige, stoji u obrazloženju odluke koju je 26. travnja potpisao novi ministar Ivan Paladina.

Na natječaju se navodilo kako površina stana iznosi 122.56 kvadrata te da je nekretnina upisana "kao vrt, ukupne površine 678 m2". Početna cijena iznosila je nešto više od pola milijuna kuna.