U četvrtak, 28. travnja 2022. godine održana je druga edukativna radionica „Kulturno-maritimna baština Tri mora" za srednjoškolce iz Obrovca u sklopu projekta Očuvanje Tradicije Akvakulture i Ribarstva Novigrada, Obrovca i Starigrada (akronim: OTARNOS) udruge Društvo istraživača mora - 20000 milja. 

Učenici Srednje škole Obrovac posjetili su prvo uzgajalište školjkaša u Velebitskom kanalu - uzgajalište dagnji obitelji Šarlija, odnosno njihov obrt za uzgoj školjkaša „Pidoća" u Modriču. Učenike su srdačno dočekali gospodin Duje Šarlija i njegova kćerka Iva Šarlija Brkljača, koji su srednjoškolce proveli kroz proces uzgoja dagnji i sve uvjete koje jedno uzgajalište mora zadovoljiti za uspješno poslovanje.

Na radionici je prisustvovalo 15 učenika od 1. do 4. razreda gimnazijskog i ekonomskog smjera, zajedno s njihovim nastavnikom Jakovom Krolom, ujedno i projektnim koordinatorom Srednje škole Obrovac za projekt OTARNOS.

Radionicu su održale voditeljica projekta Sanja Stipić DellOrco (mag. biologije i ekologije mora/učiteljica Prirode i Biologije) i zaposlenica Društva Marta Sutlović (mag. agronomije) u sklopu dvopartitnog edukativnog programa za srednjoškolce. Prvi dio odrađen je još u rujnu 2021. godine u prostorijama škole i uključivao je predavanje o bioraznolikosti, hranidbenoj mreži u moru, ali i sektoru ribarstva (ribolovu i akvakulturi), dok je drugi dio radionice odrađen u obliku ove izvanučionične aktivnosti.

Projekt je prijavljen na FLAG natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 2.2. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji kulturne - maritimne baštine te tradicije ribarstva i akvakulture te sadrži prioritete i ciljeve Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 349.775,78 kuna, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR) u iznosu od 297.309,41 kn odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok je 15% sufinancirano iz državnog proračuna RH u iznosu od 52.466,37 kn.

Projekt se provodi u javno - civilnom partnerstvu s Općinom Novigrad i Srednjom školom Obrovac. Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Društvo istraživača mora - 20000 milja.