Zadarska županija dobila je dvojicu novih pročelnika i jednog vršitelja te dužnosti.
To su Marko Kolega, Josip Vidov i Ante Sjauš.

Od prije se znalo da će Marko Kolega, liječnik po struci koji se nikada nije bavio tim poslom, bivši načelnik općine Kali iz redova HDZ-a, biti zaposlen pod kapom Županije. On je još u lipnju prošle godine, kada je bilo bjelodano da je izgubio mjesto načelnika, pitao Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, može li se on kao dužnosnik zaposliti u Županiji. Provjeravali su to, da ne bi bilo, „nedajbože", i iz povjerenstva za provedbu natječaja kojeg je Županija objavila krajem veljače.

I tako će Kolega biti pročelnik za zdravstvo. Kompetentan je jer je 20 godina radio kao menadžer u Plivi, kažu u Županiji. Župan Božidar Longin ga je imenovao u Upravno vijeće  zadarske bolnice u srpnju 2021. godine.

Bivši pročelnik Bernard Maruna na ovom je natječaju definitivno ostao bez pročelničkog mjesta jer se nije pojavio na testiranju. Stoga je za novog pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku izabran Josip Vidov.

Pokazao se najbolji na testiranju, kažu u Županiji a dokazao se kao voditelj Volonterskog centra od 2013. godine.

Treći natječaj za pročelničko mjesto Odjela za gospodarstvo i turizam bit će poništen iako je bilo kandidata. Ali je odustao Dario Ivankov, voditelj  u Odjelu za poljoprivredu.   S tog mjesta je otišao Lovro Jurišić, a za v. d. je bila postavljena Marta Hordov. Natječaj za mjesto pročelnika potom je  poništen jer je došlo do preustroja Županije. A sada će ponovno biti poništen jer kandidati, od kojih je jedan bio  već resorni županijski poglavar iz koalicijskog paketa, nisu bili po mjeri.

Očito nije ni vršitelj dužnosti pročelnika Ante Vukašina kojeg će na tom mjestu, kako doznajemo, zamijeniti Ante Sjauš. Po svemu sudeći kadar koji obećava, dipl. pravnika kojeg iz Odjela za pomorstvo, župan Božidar Longin premješta da vodi Odjel za gospodarstvo. Možda sutra bude i izabran za pročelnika kada već nije donio niti jedno od dva ravnateljska mjesta za koje se natjecao u županijskim ustanova u zdravstvu.