Učenici OŠ Šime Budinića i OŠ Smiljevac pobjednici su nacionalnog EU-CONEXUS natjecanja „Misli pametno, kreiraj zeleno" te će sljedećeg tjedna predstavljati Hrvatsku na međunarodnom natjecanju koje se sljedećeg tjedna održava u Valenciji.

Europsko sveučilište za pametno i održivo upravljanje urbanim obalnim prostorima (EU-CONEXUS) okuplja šest članica - Sveučilište u Zadru, Sveučilište La Rochelle iz Francuske, Poljoprivredno sveučilište u Ateni, Sveučilište u Klaipedi (Litva), Tehničko građevinsko sveučilište u Bukureštu, Katoličko sveučilište u Valenciji, te tri pridružena partnera, Tehnološki institut Waterford (Irska), Sveučilište Rostock (Njemačka) i Sveučilište Frederick (Cipar). Ove godine pokrenuo je drugo izdanje školskog natjecanja u kojemu nacionalni žiriji odabiru pobjednike u dvije kategorije (12-14 i 14-16 godina), koji svoju zemlju predstavljaju na međunarodnom finalu.

U konkurenciji učenika od 12 do 14 godina svoje radove predstavila su četiri tima, dva iz OŠ Šime Budinića (Eco Terra s mentoricom Tamarom Valčić i Green Team mentorice Zrinke Klarin), OŠ Privlaka (mentorica Marina Baradić) te OŠ Smiljevac (mentorica Josipa Zanki). Najboljim radom proglašen je 3D model održive zelene zgrade za pametne gradove, koji su napravili Ivan Čirjak, Helena Kadija, Tonina Kolega i Frano Kolega.

Održiva zelena zgrada s dva paralelna objekta je zamišljena, projektirana i izvedena tako da funkcionira neovisno o infrastrukturi kao što je opskrbljivanje električnom energijom, vodom, grijanjem ili hlađenjem. Svaki stan ima pripadajući zeleni balkon i viseće vrtove koji osim što imaju estetsku vrijednost donose i niz drugih pozitivnih efekata.

Solarni paneli na krovu energiju sunca pretvaraju u električnu energiju, koja se skladišti u baterije, akumulatore ili se u određenom trenutku predaje u sustav električne mreže iz kojega se kasnije prema potrebi povlači. U potkrovlju zgrada nalaze se teretane gdje zajednički trud vježbača tijekom samo jednog treninga može proizvesti i do 3000W električne energije. Koristeći sprave za vježbanje, stanari mehaničku energiju pretvaraju u električnu. Dvije povezane zgrade povezane su osmometarskim ostakljenim prolazom, čiji je pod obložen podlogom koja korake pretvara u energiju. Stanari zgrade koriste za prijevoz e-romobile i e-bicikle, a ispred ulaza imaju solarnu punionicu.

U konkurenciji 14-16 godina nastupila su po dva tima Gimnazije Gospić s mentorom Zvonimirom Sabljom i OŠ Šime Budinić s mentoricom Anitom Mustać, te tim OŠ Smiljevac s mentoricom Josipom Zanki, koji je na kraju i odnio pobjedu. Za razliku od mlađih natjecatelja, koji su izrađivali makete, u ovoj kategoriji bilo je potrebno napraviti digitalni 3D model objekta. Zara Crnjak, Antonia Čirjak, Eva Karaban i Ana Marić u aplikaciji SketchUp projektirali su zgradu povezanu sa staklenikom, u kojem bi svaki stanar imao svoj prostor za uzgoj voća i povrća. I ovaj objekt opremljen je brojnim tehnološkim novitetima usmjerenim na održivost i zaštitu okoliša.

Hrvatski finalisti pripremat će svoje prezentacije za natjecanje sa školama iz drugih zemalja koje će se održati 5. svibnja.