Ovih nas dana s jumbo plakata diljem grada pomalo zabrinuto gleda lik Mate, koji ujedno izražava različite želje. Jednostavne su to želje, uobičajene za svakoga, ali u Matinom slučaju one su neispunjene. Vala nije čista, teren gdje rastu šparoge prekriven je plastičnim vrećicama, a čak je i romantika Kožinskih bora narušena glomaznim otpadom.

Riječ o kampanji tvrtke Čistoća d.o.o. pod nazivom "Lipi moj grade" kojoj je cilj osvijestiti ulogu pojedinca u odvajanju otpada te njegovom pravilnom zbrinjavanju. Vizualima onečišćene prirode želi se istaknuti važnost ponašanja svakoga od nas u očuvanju ljepote Zadra i okolice. Spomenuti jumbo plakati služe nam kao svojevrsno upozorenje o učincima i posljedicama čovjekovih krivih odluka.

Početak ove kampanje dolazi u pravi tren s obzirom da se poklapa s Danom planeta Zemlje. Namjera obilježavanja Dana planeta Zemlje je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitetu životne sredine.  Pa koje je onda rješenje?

- Iako je ovo kampanja naše tvrtke, a upućena je građanima, jedni bez drugih ne mogu postići cilj. Nije dovoljno samo pobuditi svijest o očuvanju okoliša već je potrebna i infrastruktura koja će to podržati. Iz tog razloga, stavljamo građanima na raspolaganje razne usluge i time im olakšava zbrinjavanje njihovog otpada: poseban spremnik kućnog reciklabilnog otpada iz kojeg se taj otpad dalje reciklira, besplatan odvoz glomaznog otpada (jednom godišnje) te mogućnost besplatnog odlaganja istog u reciklažnim dvorištima u Diklu i Gaženici. Za odvojeno prikupljanje i skladištenje manjih količina iskoristivih i drugih vrsta otpada iz kućanstva, postoji mobilno reciklažno dvorište, čija je prednost upravo u njegovom redovitom postavljanju na različite lokacije kako bi uvijek bilo nadohvat ruke, ističu iz Čistoće.

Cilj kampanje je edukacija građana kojom se podiže njihova svijest o važnosti korištenja usluga Čistoće. Ovom vrstom sinergije, Zadar ostaje lijep i čist te ugodno mjesto za život. Lipi naš grade, zajedno brinemo za te!

Tko je onda zapravo Mate?

Mate je lik tipičnog Zadranina i predstavlja svakoga od nas. On je čovik od mora, voli šetnju rivom, dobru pismu, šparoge s jajima i iznad svega, voli svoj grad. Njegove su želje naše želje što nam govori da se zajedno trebamo aktivirati kako bismo svome Zadru osigurali blistavu i održivu budućnost.

Za sve nas koji želimo i djelima pokazati svoju ljubav prema gradu Zadru, usluge i načine pravilnog zbrinjavanja otpada moguće je pronaći na web stranici Čistoće: www.cistoca-zadar.hr

A koji je Matin sljedeći korak i gdje će nas njegova priča odvesti, ostaje nam vidjeti.