Poziv na otvaranje izložbe Gradionice Društva arhitekata Zadra (ZDA) otkrio je nešto što ne postoji, ali se nameće u javnosti.

Mjesto najavljenog događanja od strane ZDA je Providurov atrij: što je to, gdje je to?
Nikada u zadarskoj javnom prostoru nije bilo tog naziva, a odnosi se valjda na veliki ulaz u Providurovu palaču. Ili možda na dvorište Providurove s bunarom koje više kao takvo, odnosno arhitektonskim preoblikovanjem ne postoji jer je zatvoreno i natkriveno. Moguće i da se tako naziva malo dvorište u koje se izlazi iz Gradske knjižnice. Nema to veze s povijesnim faktima, opravdat će upućeni iz tog EU projekta novu tzv. signalizaciju snalaženja u tom velikom prostoru koji je predviđen za Muzej Grada i Galeriju umjestnina na prvom i drugom katu.

Međutim, sam naziv se mijenjao: od Muzej II palače kada je otvarana Kneževa palače prije pet godina, danas je postao II Palače.

Njegovo vizualno i semantičko značenje ipak nije prepoznatljivo kako su to autori zamislili, koristeći rimsku brojku dva koja se ne čita kao dvije. To je, međutim, servirano od stručnjaka koji su angažirani da bi dali nove EU mantre, ne uvažavajući kolektivnu memoriju.

U Zadru nema puno „živih palača" i njihovi nazivi se forsiraju u novo doba, poput palače Cedulin ili Cosmacendi. Na koje dvije palače se odnosi naziv II Palače? I dok je prostor Kneževe palače bio Dom kulture, pod tim nazivom se počela spominjati tek nakon granatiranja. Da je prostor zgrade Providurova palača to mnogi u Zadru nisu znali do njezine obnove. To je bila povijesna građevina u kojoj je stolovao i ban Jelačić, a u novije doba mjesto za vjenčanja te sjedišta mnogih organizacija, među kojim i boračke. Zbor Zoranić je nakon granatiranja prešao u Providurovu koja je odjekivala njihovom pjesmom sve do prije pet godina kada su iseljeni zbog radova.

Netko je u ime Grada Zadra plaćen za to novo brendiranje u kojem se građani Zadra i gosti moraju snalaziti.

U pozivu Društva arhitekata Zadra postoji još nešto što nema veze sa zbiljom, a može biti manipulacija ili neznanje.

Među pokroviteljima se navodi II Palače Zadar.

Što je to? Ustanova u kulturi koju planiraju u Gradu Zadru, zvat će se Dvije palače. Ali ta ustanova nije još ni blizu odluke o osnivanju koju donosi Gradsko vijeće a kamoli da bi bila pokrovitelj nekog događanja. Osobito zato što se Gradionica financira preko Odjela za kulturu, što bi im bila obaveza isticanja kao što moraju i svi ostali korisnici programa javnih potreba.