U sklopu projekta "Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima" započelo je online anketiranje stanovništva o trenutnom stanju otoka u području energetike, pišu Otoci.eu.

Projekt "Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima" provodi se tijekom 2022. godine. Nositelj projekta je društvo Samotvorac s otoka Silbe, a partneri su Udruga mladih Tarabuži, Veli Iž i Pokret Otoka. Projektom se čine prvi koraci osvještavanja i informiranja stanovništva naseljenih zadarskih otoka o potencijalima implementacije obnovljivih izvora energije u zajednicu.

Anketiranje stanovništva i vlasnika drugih objekata i kuća za odmor odvijat će se tijekom cijele turističke sezone. Posljednjeg vikenda u svibnju u Velom Ižu i Silbi održat će se predavanje za javnost s temom širenja općeg znanja o obnovljivim izvorima energije. Predavanje će održati Maja Jurišić, predsjednica Pokreta Otoka.

Mapiranje će se odvijati do jeseni, a u jesen će se održati interaktivna radionica za one vlasnike objekata koji su spremni implementirati projekte obnovljivih izvora energije, bilo da se radi o sunčanim elektranama na krovovima obiteljskih kuća, objektima za iznajmljivanje ili drugim poslovnim objektima.