Umjesto baštinskog hotela s 4 zvjezdice na ulazu u Grad, dvije godine i dva mjeseca poslije, gradske vlasti su na putu raskida ugovora sa zakupcem Red White Blue u vlasništvu Marka Kadije.

Iz Odjela za gospodarenje gradskom imovinom pročelnik Tomislav Korona upoznao nas je s pregovorima koji su oko Uskrsa vođeni s Kadijom kako već dugo vremena ništa ne radi u prostoru za koji je dobio ključeve od Grada.

"Grad Zadar će sukladno članku 4. predmetnog Ugovora aktivirati bjanko zadužnice solemnizirane kod Javnog bilježnika, odnosno predati zahtjev za izravnu naplatu svojih potraživanja putem nadležne Financijske agencije", najavljeno je u službenom očitovanju nadležnih iz gradske vlasti na upit o budučnosti investicije Red White Blue d.o.o.

Već smo objavili kako je dug za zakup tog poslovnog prostora na dan 31.01.2022. godine iznosio 537.517,39 kuna.

Grad će prisilnom naplatom tog duga vjerojatno Red White Blue odvesti u stečaj.
Kadija je polovicom veljače ove godine osnovao dvije nove firme: RWB grupa i Kadija grupa.

Ugovor o zakupu ne može se prenijeti na drugu firmu, već se mora poništiti natječaj, tako zakon nalaže, kazali su upućeni iz gradske uprave.

Prije godinu dana, Kadija je kupio tvrtku IPSE Atrij koja je za prizemlje iste zgrade također u zakupu kod Grada Zadra.

Doznajemo da tu nema duga za najam, ali hoće li on otvoriti taj ugostiteljski objekt koji je već više bio zatvoren negoli otvoren i kod prethodnog zakupca, to nitko ne zna ni u Gradu Zadru.

To, međutim, nije najveći problem koji se pojavio iz tog od samog početka loše ugovorenog i vođenog posla kao i odnosa zakupca, vlasnika te susjeda u zgradi s kojom Grad dijeli iskopanu rupu u dvorištu. Iz Grada su prvo rekli da nisu za to dali suglasnost, da bi to pretvorili u dopunu etažnog elaborat. Dukićeva uprava, međutim, nema više strpljenja i ne želi preuzeti odgovornost za počinjenu štetu.

A morat će jer su oni ti koji su izabrali zakupca, odnosno postavili loše temelje samim natječajem na kojem su bila još dva potencijalna investitora u Heritage boutique hotel.
Na drugoj strani Muraja jedan takav je napravljen bez ikakvih problema, a nadzor je savjesno vršila tadašnja konzervatorica Anastazija Magaš. U ovom slučaju, konzervatori su držali stranu investitora u odnosu na stanare koji su zatražili sudska vještačenja.