Već godinama zaboravljeni i zapušteni betonski pitari u Ulici bana Josipa Jelačića dobili su novo lice nakon što su ih jučer uredile male i vrijedne ruke djece Područnog objekta Voštarnica Dječjeg vrtića Radost.

U sklopu projekta kojeg je u suradnji s roditeljima realizirala odgojiteljica Neda Grbin, djeca već tradicionalno obilježavaju Dan planeta Zemlja postavljanjem eko poruka i crteža djece na zelenim površinama uz tu prometnicu. No ove godine željeli su svoj kvart Voštarnicu obogatiti novim detaljima i gestama, pa su na prijedlog i poticaj odgojiteljice Ivane Ivetić odlučili urediti postojeće pitare na ulici.

- U cijeli projekt uključili smo naše partnere i suradnike iz tvrtki „Čistoća" i „Nasadi" koji su nam pomogli pri samoj realizaciji. „Čistoća" je očistila pitare kako bi djecu dočekali u primjerenom stanju. „Nasadi" su nam donirali sadnice cvijeća i dio zemlje, a naš vrtić Radost osigurao je boje za beton i zemlju za sadnju... Djeca i odgojitelji iz četiri vrtićke skupine jučer su vrijedno i predano posadili i zalili cvijeće, obojali betonske pitare i unijeli živost i šušur u ulicu koja nas štiti i čuva još od 1974. godine kad je Područni objekt sagrađen, rekla nam je ravnateljica DV Radost Larisa Pavlović - Petani.

Stanari zgrada, prolaznici i djelatnici poslovnih prostora u Ulici bana Josipa Jelačića zahvalili su djeci na ovoj akciji i hvalili njihovu angažiranost i znanje, a djeca su uživala na način na koji samo oni to mogu - obavljajući poslove odraslih s lakoćom i šarmom.

- Ovakvim izlascima iz okvira uobičajenog ritma života predškolske, ali i lokalne zajednice pokazujemo da su promjene važne i da nastaju samo djelovanjem i aktivnom uključenošću ljudi, u ovoj priči djeteta, što je uistinu važno za sve, za održivost. Sigurno naši „mali", ali vrijedni koraci pokazuju kako svaki pojedinac može doprinijeti zajednici u kojoj živi kako bi naš grad dobio vizuru kakvu zaslužuje, kulturu građana i njihovu ekološku osviještenost, a naše najmlađe stanovnike koji od najranije dobi uče i spoznaju da svojim aktivnim djelovanjem mogu doprinijeti promjenama koje će veseliti i njih i odrasle, buditi u njima osjećaj pripadanja i ljubavi prema svom gradu a onda i svijetu globalno. Voštarnica je kvart velikih i malih, starijih i mlađih, danas su mali i mlađi pokazali koliko vole i brinu o starijima, poručila je odgojiteljica Ines Barešić.