I dok radovi u sklopu EU aglomeracije na cjelini Petrčane nisu ni blizu početka, u pojedinim gradskim kvartovima su sve bliže završetka.

Prema informacijama koje je na Radiju 057 iznio Grgo Peronja, direktor Odvodnje koja je nositelj projekta ugradnje kanalizacije, najbolja je situacija na Belafuži. Tamo radove izvodi Vodoinstalacija kao podizvođač.

- Radovi se intenzivno izvode ulicama ispod groblja u dva sliva koja izlaze na Put Nina. Očekujemo da taj podprojekt bude završen ovo ljeto, kazao je s optimizmom Peronja.

Najgore stanje je u Diklu.

- Za dva tjedna asfaltirat će se dionica ceste uz more (Krešimirova obala) od 400 metara koliko su odradili. Trebao bi se završiti Put Špetica kao i Put Krčeva i započeti radovi od spomenika prema crkvi. Sve to skupa će jenjati u lipnju. U drugoj polovici lipnja povući će se izvođači iz tog dijela grada. Razgovaralo se s MO Diklo, ali nije moguće izvoditi radove u nekim drugim manjim ulicama jer bi buka strojeva odjekivala cijelim kvartom. To što se završi, bit će funkcionalno za ljetnu sezonu u Diklo, utvrdio je direktor Odvodnje. On vjeruje kako će se nakon ljeta izvođač vratiti jači s ljudstvom i strojevima na gradilište u Diklo na kojem je prošle zime stagnirao.

- Na Bokanjcu je visoka cijena radova koje treba trpjeti za ono što će se dobiti, ocijenio je inženjerski Peronja.

- Za napraviti 201 milijun kuna vrijedan posao u 36 mjeseci vi morate mjesečno (situirati) ispostaviti račun za radove u vrijednosti od 8-8.5 milijuna kuna. Taj intenzivan rad se događa na Bokanjcu, gdje je Strabag napravio 60 posto u odnosu na plan od 50 posto. Na ljeto, do pune sezone bit će završena glavna ulica u starom dijelu Bokanjca te ulice prema groblju. Sve će se asfaltirati i bit će postavljena nova javna rasvjeta, odgovorio je Peronja na prigovore iz Bokanjca.

Ne zaostaje stanje na gradilištu Novog Bokanjca.

- Radi se na postavljanju cjevovoda u dvije unutrašnje ulice što će također biti završeno do ljetne sezone. Ostale su dvije obodne ulice koje su namjerno ostavljene da bi kvart mogao funkcionirati. One će se dobiti kanalizaciju i komunalno uređenje do ljeta 2023. godine, siguran je Peronja u taj dio aglomeracije u Zadru.