Od 27. do 29. travnja na Sveučilištu u Zadru održat će se XV. Dani povijesti, s glavnom temom "Strategije nasilja kroz povijest". Nasilje označava odnos između dviju strana pri čemu jedan kroz uporabu te sile dolazi do prednosti nad drugim. U današnjem se vremenu nasilje pokušava kroz razne edukacije i prevencije spriječiti kao glavno „oružje" u dostizanju cilja, no nažalost, ono je i dalje prisutno, o čemu svjedoči aktualna situacija u Ukrajini.

Nakon otvaranja u srijedu 27. travnja u 10.45 sati (Velika dvorana Odjela za povijest, Ruđera Boškovića 5/II), tema nasilja obradit će se kroz četiri radionice - Nasilje kao oblik političke borbe, Ciljevi i načini vođenja ratovanja, Zatvorski sustavi i načini kažnjavanja te Nasilje kao zabava (kruha i igara). Najpoznatiji primjer nasilja kao zabave su rimske gladijatorske borbe, koje su prvenstveno predstavljale oblik zabave, ali su isto tako služile i kao polje dokazivanja muškosti i skupljanja slave - neki gladijatori nastavili su se boriti, iako su imali financijska sredstva da se otkupe iz ropstva.

Predavanja u srijedu i petak održat će prof. dr. sc. Anamarija Kurilić, izv. prof. dr. sc. Zrinka Serventi, izv. prof. dr. sc. Mateo Bratanić i doc. dr. sc. Branko Kasalo, a sve će završiti oživljavanjem povijesti s Vitezovima vranskim u Kapetanskom parku.