Iz Mjesnog odbora Diklo otkrili su što stoji iza pokrenutog postupka nabave za uređenje prostora u prizemlju njihove zgrade MO-a u ambulantu obiteljske medicine.

Odluku o prenamjeni tog prostora, koji je ranije bio ugostiteljski, donijelo je u lipnju prošle godine Vijeće mjesnog odbora na čelu s predsjednicom Martinom Matešićom (HDZ). Bila je to jednoglasna odluka svih članova Vijeća, kojeg uz Matešić čine Verino Ladiš, Mario Matešić Šiško, Diana Grković i Zvonimir Trošelj.

Matešić navodi kako je odluka donesena nakon što su u razdoblju od dvije godine bezuspješnu pokušavali uspostaviti organizaciju civilnog društva (udrugu) koja bi naslijedila Društvo športske rekreacije Diklo i brinula o prostoru športskog igrališta te samog ugostiteljskog objekta (kafića).

- U svrhu revitalizacije prostora i ponovne uspostave društva i ugostiteljskog objekta više puta su održavani sastanci na kojima su sudjelovali brojni naši mještani, a uz one starije članove bivšeg Društva športske rekreacije sudjelovali su i naši mlađi mještani. Svima je bilo ponuđeno da se organiziraju te preuzmu osnivanje i vođenje društva i prostora kafića (ugostiteljskog objekta) u okviru društva. Isto je bilo ponuđeno i Udruzi Kveštura koja je navedeno odbila. Zaključak svakog sastanka bio je da je kafić (ugostiteljski objekt) kamen spoticanja u našem mjestu i svi iole zainteresirani bili su isključivo za najam, odnosno poslovanje za vlastiti profit, čime bi se izravno izgubila funkcija javne namjene ovog prostora koju smo htjeli zadržati, istaknula je Matešić u priopćenju za javnost kojeg su potaknuli upiti mještana.

Za Mjesni odbor Diklo ambulanta opće prakse bila je prilika koja se ne propušta.

- Ugostiteljski objekt može otvorit bilo tko, ali ordinaciju i nije tako lako dobiti. Svjesni smo činjenice kako navedeni prostor nije idealno mjesto, ali može biti privremeno rješenje! Posebice jer je jedan dio naših mještana već upisan kod liječnica za koje se tražio novi prostor za ordinaciju. Predviđeno je da pacijenti koji gravitiraju centru grada (Voštarnica i slično) kroz godinu dana dobiju priliku prebaciti se kod drugih liječnika te će se samim time osloboditi mjesta za sve iz Dikla koji se žele upisati, istaknula je Matešić.

Predsjednica MO-a naglašava kako rade i na trajnom rješenju.

- Samim time što su u tijeku izmjene i dopune Prostornog plana Grada Zadra, i u tom smislu jednako tako sada možemo planirati da s koridorom (zemljište uz Zgon za koji smo predali zahtjev da se otkupi!) iznađemo lokaciju za izgradnju objekta koji može u sebi obuhvatiti sve ono što naši mještanke i mještani često ističu kako nedostaje: pošta, apoteka, ambulanta, prostor za trgovinu i tako dalje. Radove koji će se vršiti u prostoru u smislu pregradnih zidova u budućnosti će ponovno biti moguće ukloniti i vratiti prvobitnu funkciju prostora. lako znamo da ništa ne ide preko noći i da će to trajati, poručila je Matešić preko priopćenja.

Istaknula je kako je odluka o prenamjeni prostora donesena u trenutku kada u okviru tog dijela Dikla posluju i Mini market Brukva i caffe bar Pinjur koje su otvorili privatni subjekti.

Priopćenje je završila pitanjem za mještane od kojih dio njih očito nije nije bio zadovoljan takvom odlukom:

- Konačno pitanje koje se ovdje postavlja je treba li na mjestu javnog prostora dati prioritet privatnim interesima nauštrb javnom interesu svih mještana Dikla?