SILBA OFF SEASON, umjetničko - ekološka platforma umjetničke organizacije SEA Silba Environment Art, poziva vas na predavanje i radionice "Uvod u permakulturu", koje organizira u suradnji sa udrugom Permakultura Dalmacija u subotu i nedjelju, 23. i 24. travnja.

Subota, 23. travnja

11 h MO Silba: Predavanje Uvod u permakulturu - Antonija Mihaljević i Zoran Vukšić

Osnove permakulture i permakulturnog dizajna

Trajanje: 60 minuta

Sudionici će se upoznati sa pojmom, značenjem i primjenom permakulture. Kako oblikovati životnu okolinu primjenom permakulture (što je permakultura i kako se prema načelu permakulturnog dizajna planira razvoj sustavnih i cjelovitih rješenja u neposrednom okolišu)

15 h Radionica: Uspostava i održavanje vrta u sušnim uvjetima - Antonija Mihaljević

Trajanje: +240 min

Približiti zainteresiranima tehnike rada u vrtu/polje koje isključuju oranje i druge intenzivne oblike rada na zemlji te uvode jednostavne tehnike rada u skladu s prirodom pravilnim korištenjem organskog materijala, slaganjem slojeva u gredicama te odabirom lokacija za postavljanje i orjentaciju vrta sa ciljem prilagodbe sušnim uvjetima i smanjenje potrebe za zaljevanjem.


Nedjelja, 24. travnja

11 h Radionica: Analiza stanja vode na terenu i uspostava sustava upravljanja vodom i navodnjavanja - Zoran Vukšić

Trajanje: +240 min

Obilaskom prirodnog lokaliteta polaznici će se upoznati sa osnovama razumijevanja karaktera krajolika što uključuje analize klimatskih značajki, nagibe terena, potencijale iskoristivosti postojećih elementata sa naglaskom na mogućnosti prikupljanja, skladištenja i korištenja vode. U sklopu radionice moguće je i izraditi osnovnu kartu određene lokacije. U sklopu radionice pristupiti će se izradi sustava navodnjavanja vrta.


Udruga Permakultura Dalmacija

Udruga Permakultura Dalmacija kao inicijativa djeluje već više od deset godina i promovira permakulturni pristup analizi i rješavanju različitih životnih, društvenih i ekoloških problema. Udruga je osnovana prije sedam godina u Splitu, a djeluje i okuplja članove i partnere sa područja Dalmacije. Članovi udruge su stručnjaci i entuzijasti različitih profila koje povezuje želja za zajedničkim djelovanjem u promoviranju ideja i tehnika koje promoviramo i podučavamo.

U temelju našeg djelovanja je permakulturna etika koja se zasniva na tri postulata: brizi za zemlju, brizi za čovjeka i pravednoj raspodjelu dobara. Ono što nas povezuje je svijest da smo dio složenog ekosustava na kojeg svojim djelovanjem možemo pozitivno utjecati.


Što je Permakultura:

Permakultura je praktičan dizajn održivih sustava i globalni društveni pokret za stvaranje lokaliziranih i otpornih zajednica. Permakultura je nova, održiva kultura!


Permakulturni dizajn integrira tradicijska i suvremena znanja i vještine te oblikuje životni prostor oponašajući prirodne procese. Dizajnirati možemo gotovo bilo što: svoju ili tuđu kuću, stan, imanje, organizaciju, kvart, pa čak i posao.


Cilj permakulturnog dizajniranja je osmišljavanje učinkovitijih sustava koji štede energiju, vrijeme, novce i živce kao i kreativnu primjenu tehnika koje uz lako dostupne resurse grade tlo, bolja rješenja za stanovanje i bolje odnose u zajednici, povećavaju urod i obogaćuju okoliš.


Voditelji radionica


Zoran Vukšić - Permakulturni dizajner zainteresiran za recikliranje, reuporabu, diy projekte te sustave upravljanja vodom. Vrtlar koji je doživio osobnu evoluciju sa "konvencionalnog" vrtlarstva, uz upotrebu oranja, frezanja, kopanja i kemijskih sredstava, do vrta koji uz upotrebu regenerativnih poljoprivrednih metoda funkcionira i dobro rađa. Vrt tretira kao dio eko sustava. Posebnu pažnju posvećuje izgradnji zdravog tla, koristeći kompost i malč i opčenito potiče bioraznolikosti flore i faune, kako u tlu tako i iznad njega. Predavač i voditelj radionica na Tečaju permakulturnog dizajniranja i drugih samostalnih edukacija.


Antonija Mihaljević - Permakulturna dizajnerica, članica udruge Permakultura Dalmacija i Hrvatske gorske službe spašavanja. Biovrtlarica sa bogatim iskustvom korištenja različitih prirodnih tehnika u vrtlarstvu. Aktivna u prikupljanju tradicionalnih sorti sjemena i voditeljica sjemenarske sekciji i prve Dalmatinske banke sjemena u osnivanju. Organizirala više javnih razmjena sjemena. Voditeljica vrtlarskih radionica na tečaju Permakulturnog dizajna i drugih edukacija, predavanja i radionica na temu vrtlarstva i specifičnih tehnika vrtlarstva i unapređenja kvalitete tla.

Predavanje i radionice dio su projekta SOS Silba Off Season, koji provodi SEA Silba Environment Art u suradnji sa udrugom Permakultura Dalmacija. Projekt financijski podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zadar - UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša te Županija zadarska. Umjetničku organizaciju SEA financijski podržava Zaklada Kultura nova.