U sklopu Županijskih dana 2022., javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije Natura Jadera, u petak 22. travnja s početkom u 11:00 sati na Narodnom trgu (ispred Gradske straže) predstavit će knjigu „Šašavice - životinje u šašu" i time obilježiti Dan planeta Zemlje.

Riječ je o edukativnoj publikaciji u kojoj autorica mr.sc. Morana Bačić, stručna voditeljica u JU Natura-Jadera, na jednostavan i zanimljiv način ukazuje na šaroliki život koji se odvija u lokvama, barama, močvarama, potocima i rijekama te nužnost očuvanja tih vodenih svjetova koji su danas ugroženi i u nestajanju. Za ovu priliku mr.sc. Bačić je pripremila i edukativne kalendare sa svim važnim datumima u 2022. godini. Kalendari i knjiga „Šašavice" bit će dostupni građanima besplatno.

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja svake godine s ciljem podizanja svijesti svjetske populacije o problemima vezanim za globalno onečišćenje okoliša, ali i pronalaska najboljih rješenja za njegovu zaštitu. Ideja obilježavanja Dana planeta Zemlje prvi put je predstavljena još 1969. godine, službeno se obilježava od 1992. kada je na Konferenciji Ujedinjenih naroda (UN) o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dugoročni program za promoviranje održivog razvoja. Pedeset i dvije godine kasnije obilježava se u 190 zemalja svijeta, uz značajan angažman udruga za zaštitu okoliša i prirode.

Tema Dana planete Zemlje 2022. je "Investiraj u naš planet", a prvenstveno je usmjerena na posljedice klimatskih promjena koje svi već osjećamo, te napore koji se ulažu u svijetu radi njihova ublažavanja.