Na zadarskom sudu završio je slučaj 53-godišnjaka koji je počinio kazneno djelo protiv imovine - prijevaru. Iako već uvjetno osuđivan i svjestan da nije pravi vlasnik parcele u Diklu veličine 715 metara kvadratnih, nekretninu je "prodao" oštećenici, govoreći da mu hitno treba novac za izvođenje građevinskih radova u njegovom zagrebačkom lokalu, koja mu je za nju dala iznos od 35 tisuća eura.

Pri tome su stranke sklopile darovni, a ne kupoprodajni ugovor, a kao vrijednost nekretnine upisali umanjeni iznos od 80 tisuća kuna, što mu je dalo priliku da nekretninu još jednom "proda" dvoje oštećenika, zainteresiranih za poslovnu priliku izgradnje apartmana, za ukupni novčani iznos od 700 tisuća kuna.

Začuđujuće, prva "žrtva" na Sudu je izjavila da se unatoč svemu ne osjeća prevarenom, ali je iznijela svoje iskustvo prema kojem joj je pravi vlasnik sporne nekretnine uputio ozbiljne prijetnje smrću. Sukladno tome, prema okrivljeniku nije postavila niti imovinskopravni zahtjev, iako smatra da je okrivljenik iskoristio nezavidnu životnu situaciju u kojoj se tada nalazila.

Potpuno je drugačija situacija sa drugim oštećenikom koji je rekao kako se s 53-godišnjakom zna više od sedam godina i s kojim je bio u jako dobrim odnosima. Nakon navedenih događaja situacija se bitno promijenila te je postavio imovinskopravni zahtjev u iznosu od 360 tisuća kuna.

Okrivljenik je u sudskom postupku je izjavio da se ne osjeća krivim već je on zapravo žrtva svog odvjetnika kojem je vjerovao i koji ga je zbog poreznog duga zamolio da na njega prepiše neku zemlju, a zauzvrat obećao besplatno zastupanje na sudu u jednom obiteljskom postupku. U međuvremenu je završio u zatvoru, a njegov odvjetnik zemlju prodao čovjeku koji mu je prijetio sa pištoljem i udario u želudac, zbog čega je tri dana proveo u komi.

- Temeljem provedenog postupka utvrđeno da je postupao s prijevarnom namjerom, odnosno s ciljem da sebi pribavi znatnu imovinsku korist dovođenjem navedenih oštećenika lažnim prikazivanjem činjenica u zabludu, budući su mu oštećenici kao kupci na ime kupnje tog zemljišta isplatili novčani iznos od ukupno 960 tisuća kuna, stoji u obrazloženju presude sutkinje Mitre Meštrović.

Zbog počinjenja kaznenog djela prijevare osudila ga je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i tri mjeseca, budući da olakotnih okolnosti nije našla, a otegotnim ocijenila jačinu dobra i pobuda iz kojih je kazneno djelo počinjeno, stupanj povrede dužnosti, način počinjenja djela, počiniteljev prijašnji život, njegove osobne i imovinske prilike te odnos prema žrtvi i trud da naknadi štetu.