U četvrtak, 28. travnja s početkom u 18 sati, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, u formi javne tribine i zajedničke diskusije, bit će predstavljeni nalazi i glavni teorijski argumenti nedavno objavljene knjige „The Political Economy of Digital Monopolies: Contradictions and Alternatives to Data Commodification" autora Paška Bilića, Tonija Pruga i Mislava Žitka.

Razvijajući i primjenjujući analizu društvenih i vrijednosnih oblika (social form, value form), autori se kritički osvrću na mainstream teorijske pristupe i analize, ukazujući na analitičku potrebu da se platforme poput Googlea i Facebooka promisle u kontekstu njihova profitnog usmjerenja i tokova novca generiranog oglašavanjem i komodifikacijom korisničkih podataka.

Na tribini sudjeluju autori: dr. sc. Paško Bilić (Institut za razvoj i međunarodne odnose, Zagreb), dr. sc. Toni Prug (Odsjek za kulturalne studije, Filozofski fakultet, Rijeka) i dr. sc. Mislav Žitko (Odsjek za filozofiju, Filozofski fakultet, Zagreb).

Diskusiju moderira doc. dr. sc. Krešimir Krolo sa Odjela za sociologiju, Sveučilišta u Zadru.

Događanje se održava u sklopu ciklusa javnih predavanja i diskusija - Javna sociologija, u organizacijizadarskog Odjela za sociologiju.