Posljednji politički prosvjed u Zadru održan je prije pet godina kada je na otvaranje Kneževe palače došao predsjednik Vlade Andrej Plenković, a Tornado mu priredio neugodnu dobrodošlicu.

On danas neće neće otvoriti Providurovu palaču, a iz Grada nisu još poslali protokol u kojem je vidljivo tko će to napraviti. U Zadru je danas svečanost Dana Zadarske županije na kojoj će biti predsjednik Zoran Milanović, a on će biti izložen neugodnim pitanjima novinara.

Plenković će ih izbjeći jer zadarski novinari neće imati priliku pitati onoga koji o svemu odlučuje, zbog čega će predati Zadarskoj nadbiskupiji Dom županije. Prigodno pitanje za Dan Zadarske županije. Uz podsjetnik kako je HDZ-ova Vlada u liku ministra pravosuđa Davora Bošnjakovića, „sjela" na samostan Dajlu i poništila odluku ureda državne uprave po kojoj se nekome ne može vraćati nešto što im nije pripadalo.

Da ti argumenti vrijede za povijesnu zgradu vojne vlasti u Zadru, ne treba ni govoriti. Bura oko Doma županije se stišava u Zadru i Vlada Andreja Plenkovića čekat će „tajming" da to uradi bezbolno po svoje birače. Teško da će kadrovske promjene na čelu resornog ministarstva i Zadarske nadbiskupije, utjecati na dogovor koji je pao ovog ljeta u sjedištu zadarske crkve. Osobito nakon izjave njihovog službenika za povrat nekretnina, da će nakon Doma županije, Zadarska nadbiskupija stati sa zahtjevima.

U Zadru se međutim diže južina s prilično mutnim zahtjevima da se zaustavi rušenje dvorane Jazine. Mogla bi se protumačiti puhanjem na hladno da nije političkih poruka adresiranih na Božidara Kalmetu. Studijom Vrata Zadra koja se na području Ravnica ne otvaraju već više od 15 godina, nema niti jedan dokument koji bi doveo do čina rušenja. Nema ugovora s Državom o dodjeli terena, ne postoji Urbanistički plan čija je izrada prekinuta, a konzervatorska podloga i dalje je misaona imenica kao i investitori. Planovi o koncertnoj, kongresnoj i tzv. event dvorani samo su ozvučenje iz usta slatkorječivih, osobito iz gradske vlasti koji bi da im sve to financira Europska komisija pa da građane košta „ko svetog Petra kajgana".

O svemu se odlučuje u Gradskom vijeću a tamo je Većina u poziciji osigurača. Nema sumnje kako će stara dvorana s poslovnim centrom u kojem je i dalje uprava i adresa KK Zadar kao i zgrada iz koje je davno iselilo Kazalište lutaka koju treba rušiti zbog sigurnosti, još dugo biti spomen nekih davnih i dobrih vremena u Jazinama.

Druga građanska inicijativa vezana je za peticiju kojom će se tražiti smjena direktora TZ Grada, Maria Paleke. Od koga? Od gradonačelnika Branka Dukića koji ga je postavio i koji će to opet napraviti s obzirom da Paleka mora ići na natječaj. To je nova zakonska obaveza koju treba privesti do kraja lipnja. Još nema natječaja, a Paleka se ne izjašnjava o ponovnoj kandidaturi. I to je jedini legalni put da ne nastavi voditi TZ Grada, ali u njoj može ostati zaposlen na novom radnom mjestu savjetnika.