Mjesec dana je trebalo službama Ministarstva mora da nam odgovore na novinarski upit koji smo na znanje morali poslati i ministru Olegu Butkoviću.

 
Davno su na terenu bili komunalni redari te građevinska inspekcija koja je kazala kako se radi o pomorskom dobru te je slučaj proslijeđen resornom ministarstvu. Inspekcija Lučke kapetanije Zadar izašla je na teren, a iz Ministarstva mora dali su nam službenu povratnu informaciju.

Oni su potvrdili kako je „u mjestu Kožino, u uvali Sv. Bartul (na dijelu čest. zem. 412/111 k.o. Diklo), obavljen inspekcijski nadzor. Utvrđeno je kako je na dijelu obale postojeći prirodni materijal strojno poravnat i dijelom usitnjen. Nije bilo gradnje, već je na pomorskom dobru odložen materijal, ističe se u službenom očitovanju.

Temeljem obavljenog nadzora pokrenut je prekršajni postupak protiv okrivljenika koji je platio novčanu kaznu, temeljem članka 115. stavak 2., u vezi s člankom 89. stavak 1. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, čime je prekršajni postupak okončan, prenosi se nalaz inspekcije a da se ne kaže tko je okrivljenik i što je on zapravo uradio, osim što je platio kaznu.

 

Članak zakona o pomorskom dobru na koji se poziva inspekcija LKZ

Od službe koja treba nadzirati i štititi pomorsko dobro, kao u slučaju nasipanja Foše, nismo doznali je li kaznu platila fizička ili pravna osoba, a nitI su javnosti objasnili o kakvom se konkretnom  slučaju radi. Tumačenje  Zakona o pomorskom dobru i navednog članka vrlo je široko . Jedino je jasno da za to što je napravljeno u kožinskoj obali, okrivljenik, kako su ga nazvali iz Ministarstva mora, nije imao suglasnost nadležnih a povratk u prvobitno stanje nije moguć. Ispada da je okrivljenik uradio dobru stvar na uređenju plaže iza koje se legalno gradi.