Za kvalifikaciju na prestižno svjetsko kulinarsko natjecanje Bocuse `dOr, veće čak i od Kulinarske olimpijade i Svjetskog kulinarskog kupa, u Hrvatskoj su se natjecala dva tima.

Prvi tim je bio Bruno Vokal iz zagrebačkog restorana Noel, jedinog s Michelinovom zvjezdicom u Hravtskoj, s pomoćnikom Valbonom Ajrulijem i mentorom Rudolfom Štefanom, a drugi, pobjednički tim okupio je renomiranog chefa Tomislava Karamarka, njegovog pomoćnika Gabrijela Benića iz restorana Bruschetta i mentora Josipa Vrsaljka, profesora u HTUŠ-u i glavnog chefa u restoranu Corte na Poluotoku.

Upravo će ta, zadarska ekipa za dvije godine otputovati u Norvešku gdje se se za dvije godine održavaju europske kvalifikacije koje okupljaju 24 najbolje natjecateljske ekipe. Samo deset europskih natjecatelja proći će u veliko finale koje se održava u francuskom Lyonu, a njima će se potom pridružiti još 14 "svjetskih" natjecatelja.

- Pobijedili smo pripremom jela od tunja i fazana na tri načina: confit od tunja, odrezak isušen u soli, šećeru i cikli te s krustom od peršina. Fazanova prsa umotali smo u mousse od sira camemberta, a od batka i nadbatka pripremili terinu s brusnicama, pistacchiom, ljutikom, svježim začinskim biljem, senfom te crnim i žutim trubama, rekao je Karamarko na predstavljanju tih jela javnosti u zelenom vrtu hotela Almayer.

Kulinarske ekipe za ovo se natjecanje pripremaju po dvije godine uz ulaganje zaista puno financijskih sredstava, a riječ je on milijunima eura. Svi natjecatelji dolaze s vlastitim posuđem, a kako nam objašnjavaju zadarski chefovi, ocjenjuje se sve. Urednost, čistoća, količina otpada nakon spravljanja jela, okus, izgled, prezentacija... Najbolje prolaze dobro istrenirane i već uigrane ekipe, jer nije lako ući  u koštac s vremenskim ograničenjem i normama natjecanja.

- Dugo sam se razmišljao hoću li ili neću ići, jer sam smatrao da sam pomalo "ispao iz đira". No na nagovor Ivana Stiblika i činjenicu da imamo gotovo dvije godine za pripremu i pronalazak sponzora, prihvatio sam priliku, dodaje zadarski chef kojem ovo nije prvo iskustvo na ovom prestižnom natjecanju. Naime, 2016. godine među kulinarskom elitom natjecao se u Mađarskoj.

Mladi Gabrijel Benić, Karamarkov pomoćnik koji po pravilima natjecanja mora imati manje od 21 godinu, tu je ulogu objeručke prihvatio nakon preporuke njegovg bivšeg profesora, a sada mentora Šime Vrsaljka. 

- Svega je tu bilo, stresa, treme i uzbuđenja, pogotovo kad gledate sve te ljude oko sebe koji pozorno prate svaku sitnicu koju radite. Naravno da mi nije bilo svejedno kako ću odigrati ulogu, ali svakako je to bilo predivno iskustvo koje ću pamtiti godinama, rekao je Gabrijel.

Direktor TZ Grada Zadra Mario Paleka vidi priliku za ispisavanje novih stranica zadarske gastronomske priče.

- Svjesni smo koliko gastronomija znači za turizam, što je ujedno i razlog zašto smo našu kuhinju otišli promovirati u newyoršku "Felidiu" u kojoj nam je gost bila Lidia Bastianich. Smatram ovo izvrsnom prilikom da se konačno, a pogotovo nakon epidemije korone, etabliramo ne samo na gastronomskoj karti Hrvatske i Dalmacije, već i puno šire. Našim momcima bit ćemo vjetar u leđa kako bi u tome i uspjeli, rekao je direktor Turističke zajednice Grada Zadra.