Zadarski most u svibnju slavi 60 godina postojanja. Nakon prvog mosta sagrađenog za talijanske vlasti 1928. godine, koji je uništen u savezničkom bombardiranju 1944. godine, te pontonskog mosta na limenim benzinskim bačvama iz 1949. godine, postojeći gradski most dovršen je sredinom 1962. godine. Bilo je predviđeno da se poput svojih prethodnika može otvoriti za prolaz brodova, ali je zbog pogreške u gradnji to napravljeno samo jedanput.

Dugačak je 152 metra, širok šest te služi kao pješački prijelaz između Poluotoka i Voštarnice. U iznimnim slučajevima - za potrebe hitnih službi ili obijesne mladeži - njime se može proći automobilom.

Kako bi svoju obljetnicu dočekao u umivenom izdanju, Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra naložio je radove na obnovi, uključujući pituranje metalnih rešetki ispod rukohvata. U skoroj budućnosti bit će novosti u njegovom osvjetljenju.

- Nastojimo u kontinuitetu otklanjati poteškoće u radu rasvjete i dotrajalošću rukohvata. Analiziramo mogućnost zamjene postojeće rasvjete u rukohvatu novom led rasvjetom, koja će imati mogućnost hardverskog upravljanja i izmjene boja, najavio je pročelnik Upravnog odjela Robertino Dujela.