U današnjoj emisiji „Stvoreni za Nebo" imali smo gosta, fra Zorana Bibića, župnika župe „Svetog Jurja mučenika" na Trsatu, koji nas je uveo u blagdan Uskrsa.
Uskrs je najveći blagdan naše kršćanske vjere. Puno je religija a niti jedna nema ništa približno što mi slavimo u kršćanskoj vjeri, a to je Isusov slavni izlazak iz groba, uskrsnuće našega Utemeljitelja i Učitelja Isusa Krista. Isusovo uskrsnuće temelj je naše vjere, najvažniji događaj u ljudskoj povijesti. S Isusovim uskrsnućem otvara se nova dimenzija života i postojanja, ona koja ide s onu stranu groba i koja se dotiče same vječnosti. Uskrs ne traje samo jedan dan, nego kroz čitavo vazmeno vrijeme (pedeset dana) kada Crkva svečano pjeva „Aleluja!" svome Uskrslom Gospodinu i raduje se Njegovoj pobjedi koja otvara nadu vječnoga života. Uskrs je stvarnost koja se mora dogoditi u nama, već sada, te ne predstavlja blagoslov jela i blagdanski ručak. Pravi Uskrs je da Isus živi u našoj duši.

Po žrtvi Svete mise Crkva se nanovo rađa i hrani. Po Svetoj ispovijedi i pričesti Isus živi u nama. Zato pravi kršćanin ne može propustiti nedjeljnu Svetu misu i pričest, ne može dopustiti da živi u teškome grijehu, nego doživljava svoje uskrsnuće u prvome daru Uskrslog Isusa, a to je dar Svete ispovijedi i dar Duha Svetoga, Duha Očeve i Isusove ljubavi. Jedino tako možemo doživjeti radost Uskrsa, ako svoje srce potpuno očistimo u sakramentu Božje ljubavi i otvorimo se novoj stvarnosti života u zajedništvu s Uskrslim Gospodinom koji nam dolazi u Svetoj misi.

Isus je život. Tako je on više puta samoga sebe definirao. To je dokazao kad se kao Uskrsli ukazao svojim učenicima i pokazao ožiljke rana na svome proslavljenom tijelu. Tu tajnu božanskog i besmrtnog života Isus nam prenosi preko Svete euharistije jer je obećao da će zauvijek ostati sa svojom Crkvom. Obećao je da tko jede Njegovo tijelo neće nikada umrijeti. Po Svetoj pričesti primamo Spasitelja u svoje srce i svoju dušu te tako Isus prenosi na nas svoj božanski život.

Uskrs je blagdan kršćanske nade u pobjedu istine, pobjedu života nad smrću, milosti nad grijehom, ljubavi nad sebičnošću. Potreban nam je Uskrsli Isus ako ne želimo da nas nadvlada kultura smrti i sebičnosti koja se najčešće širi neprimjetno. Pred prijetnjom novoga svjetskoga rata, pred stvarnošću obitelji koja iseljavaju, nezaposlenih koji strepe za budućnost, mladih koji su dezorijentirani i sve se teže odlučuju za kršćanski brak i obitelj, pred posvemašnim narušavanjem tradicionalnih moralnih i kršćanskih vrijednosti pravi i jedini odgovor je vjera u Isusa Živoga, Raspetoga i Uskrsloga. Samo On posjeduje onu snagu života, ljubavi i povjerenja s kojom možemo ići hrabro naprijed. Ne smijemo se obeshrabriti pred poteškoćama nego uložiti sve napore u izgradnji svijeta po Božjoj mjeri.

Fra Zoran razmišljanje je završio riječima Uskrsne posljednice: „Znamo da si uistinu uskrsnuo, Božji Sine, pobjedniče, Kralju divan, budi nama milostivan!" Mir vam i dobro i sretan Uskrs!