Zadarski HDZ je iskoristio blagdansko vrijeme kako bi Nezavisnu listu Enia Meštrovića okrivio za manje isplaćenih uskrsnica, tvrdeći kako je zbog njihovog amandmana velikom broju umirovljenika ona uskraćena jer su nezavisni vijećnici preložili smanjenje cenzusa s 2.000 kuna na 1.750 kuna.

Odgovorila im je predsjednica Kluba nezavisnih vijećnika Adela Frank ističući kako oni nisu ni priložili amandman za uskrsnice jer su one već postojale u gradskom proračunu.

- Predali smo amandman za isplatu božićnica, a ne uskrsnica! Navedena kategorizacija iznosa uskrsnica uz spomenuti cenzus (koji se primijenio na božićnice i uskrsnice op.a.) zaključak je resornog pročelnika Marija Pešuta, kao jedinog mjerodavnog u jedinici lokalnoj samouprave, a koji se trebao primijeniti na naš pravi amandman, a ne nepostojeći, odgovorila je Frank na kritike gradske vlasti.

Argumentirala je to obrazloženjem pročelnika Pešuta iz kojeg je vidljivo kako se on složio s njihovom logikom po kojem više dobivaju oni s manjom mirovinom te naveo razloge za smanjenje cenzusa.

- Do sada se uskrsnica isplaćivala u istim iznosima od 200,00 kn svim umirovljenicima čija mirovina ne prelazi iznos od 2.000,00 kn. Ova promjena koja se predlaže amandmanom „drži vodu" iz dva razloga. Prvi razlog je logičan i nameće se sam od sebe jer uputnije dati više onima čija je mirovina manja, a drugi razlog leži u činjenici što oni umirovljenici s mirovinama nešto manjim od 2.000,00 kn primitkom uskrsnice prelaze cenzus primanja koji im uskraćuje pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje. Kako bi se to izbjeglo, gornja granica mirovina za primitak uskrsnice/božićnice smanjena je s 2.000,00 na 1.750,00 kn, istaknuo je Pešut.

Amandman Enia Meštrovića bio je, napomenimo, jedan od onih kojeg je gradonačelnik Branko Dukić prihvatio i prije izglasavanja ostalih, no odnosi u Gradskom vijeću otada su se zaoštrili pa im je HDZ sada to odlučio nabiti na nos.

Frank ističe kako će za tu stavku u proračunu biti potrebne preinake jer je Vlada još 1. prosinca 2021. godine dignula cenzus na 2000 kuna za besplatnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, ali Grad nije pratio tu odluku. Riječ je o problemu o kojem smo i mi pisali, a zbog kojeg je dio umirovljenika dosad odbijao uskrsnice od Grada Zadra kako ne bi ostali bez besplatnog dopunskog koje im je puno važnije.

Frank, koja je i sama službenica Hrvatske pošte, dodaje kako je nedopustivo dovoditi poštu u kontekst problematike oko eventualnih neisplata uskrsnica. Prema njezinim riječima, za to može biti odgovoran jedino Grad Zadar jer ne ažurira podatke o prebivalištu i boravištu.

Za kraj je uputila svima želje za ugodne blagdane, a gradonačelniku posebnu poruku:

- Ako je izvršna vlast željela uštedjeti na račun umirovljenika pa je umjesto osiguranih 600 tisuća kuna isplatila samo 330 tisuća kuna, pravdajući se izmišljenim amandmanom, naš savjet je da se ispričaju javnosti. Ovim putem iznova pozivamo gradonačelnika na savjesno izvršenje proračuna sa svim pravim amandmanom bez fikcija, poručila je predsjednica Kluba vijećnika Enia Meštrovića.