Sindikalna Podružnica Hrvatskih Branitelja Zadar pri SSSH uputila je saborskim klubovima, predsjedniku države, Sabora i Vlade, ministru MHB-a Tomi Medvedu, Zakladi hrvatskih branitelja, Odboru za ratne veterane u Hrvatskom Državnom Saboru i zastupnici Vidović Krišto pismo u kojemu upozoravaju na problem sa stambenim zbrinjavanjem obitelji Golubović iz Zadra.

Na gradskoj listi prioriteta za socijalne stanove Goran Golubović sa suprugom i petoro djece nalazio se na drugom mjestu prioriteta. Međutim, zbrinuti su obitelj s prvog mjesta i obitelj s osmero djece, koja je bila na četvrtom mjestu.
- Naš član Goran Golubović sudionik je Domovinsko obrambenog rata, stambeno nezbrinut, nezaposlen, stoga se on i njegova obitelj nalaze u teškoj financijskoj, materijalnoj i stambenoj situaciji, navode iz braniteljskog sindikata.

Iz Grada su im odgovorili da je Komisija za dodjelu stanova u vlasništvu Grada Zadra u najam raspuštena, te će se nova komisija osnovati nakon lokalnih i regionalnih izbora. Međutim, od njih je prošlo godinu dana a stan nije pronađen, niti je Komisija osnovana, ističe povjerenik SPHBZ-a Matjaž-Mate Debeljak.

Na pitanje o tome je li predmet o zbrinjavanju obitelji Golubović u proceduri te koliko je uopće stanova dostupno za socijalno ugrožene građane, iz UO za gospodarenje gradskom imovinom odgovorili su kako Grad Zadar u svom posjedu drži ukupno 393 stanova različitog statusa i to: stanovi u kojem stanuju zaštićeni najmoprimci, stanovi koji se popunjavaju po kriterijima javnog natječaja za dodjelu socijalnih stanova, stanovi koji se popunjavaju po kriteriju kadrova od osobitog interesa za Grad Zadar te ruševni stanovi koji nisu u useljivom stanju. Trenutno je 236 gradskih stanova dodijeljenih u najam na osnovu socijalne situacije korisnika.

- Grad Zadar, kao najmodavac stanova u svom vlasništvu, dodjeljuje u najam stanove socijalno ugroženim građanima temeljem javnog natječaja u kojem Komisija za davanja u najam stanova u vlasništvu Grada Zadra donosi Konačnu listu prioriteta za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada Zadra. Važeća Lista prioriteta primjenjuje se od 27. siječnja 2020. godine, a utvrđena je za razdoblje od 4 godine. Osobe s Liste prioriteta, temeljem redoslijeda mjesta na listi na kojem se nalaze, smještaju se postupno u odgovarajuće gradske stanove prema broju članova obitelji prijavitelja i prema strukturi stanova koje Grad ima na raspolaganju.

Grad Zadar, za proteklo vrijeme važenja Liste prioriteta, nije bio u mogućnosti ponuditi odgovarajući stan u najam g. Goluboviću, obzirom na činjenicu da Grad Zadar raspolaže sa tek nekoliko stanova površine iznad 100 m2, a koji bi bili prikladni za stambene potrebe broja članova njegove obitelji. U međuvremenu je nadležna Komisija raspuštena uslijed održavanja lokalnih i područnih izbora, a novi članovi Komisije izabrani su Odlukom Gradskog vijeća od 16. rujna 2021. godine. U nju su imenovani Ante Rubeša (predsjednik), Irena Dragić, Anadia Kožul, Mate Marić i Violeta Valjan Vukić.

- Grad Zadar kao jedinica lokalne samouprave ima obvezu voditi brigu o stambenom zbrinjavanju naših sugrađana, osobito uzimajući u obzir stalne potrebe socijalno ugroženih građana uvrštenih na Listu prioriteta, te sukladno tomu aktivno radi i po pitanju rješavanja stambenog zbrinjavanja obitelji Golubović, a kako bi istoj u što skorijoj budućnosti omogućili primjereni smještaj, odgovaraju iz Upravnog odjela.