Grad Zadar donio je plan mjera i aktivnosti za predstojeću turističku sezonu. Kako se očekuje veći broj dolazaka gostiju i ostvarenih noćenja nego prošle godine (382.408 dolazaka i 1,7 milijuna noćenja), potrebno je koordinirati sve gradske službe i privatni sektor u dobroj pripremi sezone.

Za početak, čistoću na javnim površinama treba održavati na visokoj razini te posebnu pozornost obratiti na crne točke glomaznog i ostalog otpada. Prvo (jutarnje) prikupljanje komunalnog otpada na području Poluotoka počinjat će već u 4 sata. Svakodnevno će se prati ulice u gradskoj jezgri i Narodni trg, prostor uz tržnicu i ribarnicu. Javni WC-i moraju biti u stanju funkcionalne ispravnosti te urednost i čistoća moraju biti održavani na visokom nivou.

Sve protupravno postavljene predmete na javnim površinama komunalni redari moraju odmah uklanjati, a Obala i lučice dodatnu pozornost posvetiti nelegalnom kampiranju na javnim površinama. Suncobrani i tende u povijesnoj zaštićenoj jezgri trebaju biti izrađeni i postavljeni sukladno odobrenju Konzervatorskog odjela u Zadru.

Vlasnici ili korisnici stambenih i drugih prostorija obvezni su brinuti se o urednom vanjskom izgledu pročelja zgrada i čistoći balkona, prozora, uličnih terasa te ih ukrašavati cvijećem, kao i brinuti o urednom izgledu i čistoći ulaznih vrata zgrade i prostora za odlaganje kućnog otpada.

Na dijelu pomorskog dobra na Puntamici, Obali kneza Trpimira (kupalište Jadran, ex-Marex), u Diklu, Petrčanima, Kožinu, na Punti Bajlo, otočiću Sv. Klement i Vitrenjaku do sezone će biti potrebno izvršiti dohranu i sanaciju obalnog dijela. Čistoći je naloženo uspostaviti cjelokupni prsten podzemnih spremnika oko Poluotoka, iako je amandmanom na proračun NL Enija Meštrovića skinuto 300 tisuća kuna od planirane gradnje novih podzemnih spremnika za komunalni otpad.

Ukupno je popisano 69 mjera, a koordinator za pripremu turističke sezone 2022. je Upravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka.