Početkom ovog tjedna jedna mlada Zadranka propala je kroz šaht u povijesnoj jezgri Grada. Točnije u Ulici knezova Šubića Bribirskih 7 (kod bivšeg Hajduka, danas La Famiglia) ispod njezinih nogu razlomio se poklopac šahta kanalizacije i ona je zajedno s njim upala u rupu dubine jedan i po metar.

Događaj je potvrđen u Policijskoj upravi zadarskoj i još uvijek je u obradi. Dojava je stigla nešto iza 13 sati. U otvor šahta upala je 28-godišnjakinja koja je pritom lakše ozlijeđena. Izvještaj o događaju smo proslijedili Državnom inspektoratu i Općinskom državnom odvjetništvu i, naravno, pozvali vlasnika da sanira štetu, navode iz zadarske policije.

Odvodnja je intervenirala poslijepodne. Oko 16 sati su pokrili rupu sa željeznim pokrovom 2 puta 1.5 metar.

Direktor Odvodnje Grgo Peronja objasnio nam je kako se radi o starom poklopcu kakvih više nema na tržištu. Nema ni tvornice Toma Vinković u kojoj je proizveden poklopac dimenzija 52 puta 52 centimetra. Današnji standard je 62 puta 62 centimetra pa smo dali bravaru da nam ga izradi, kako ne bismo narušavali kameno opločanje u toj ulici, kazao je Peronja.

Očevici kažu da je pokrov koji se raspukao kada je žena na njega kročila, očito bio već "krpan", odnosno varen.

- Odvodnja za ovakve slučajeve ima policiju osiguranja, pa bi bilo dobro se nagoditi s njihovim odvjetnikom ili ići na sud, otvoren je Peronja za saniranje posljedica. One su mogle biti i gore, kao u slučaju kada je starija žena kod Sfinge preminula nakon što je upala u šaht.

Iz Odvodnje su se i službeno očitovali na upit oštećene strane.

- Poklopac revizijskog okna je oštećen, a njegove dimenzije nisu tipske, odnosno nisu u tekućoj proizvodnji niti jednog dobavljača, tako da je, shodno tome, kod bravara naručena izrada poklopca po zadanim dimenzijama, a sve u svrhu izbjegavanja oštećenja kamene obloge ulice. Po proizvodnji, poklopac će biti ugrađen, najavili su iz Odvodnje.

Šahtovi nisu samo problem na kolnicima, već i u pješačkim zonama što je pokazao i ovaj nimalo bezopasan slučaj kojeg potvrđuju fotografije s mjesta događaja.