"Slikovnica je nastala uz krv, znoj i suze. Stihovi su nastali prije više od 15 godina, prepravljani su putem, a u ovom trenutku ima više od godine dana od kada smo radimo na samoj slikovnici. Jednog dana mi je sinulo da bih mogla pozvati jednog divnog ilustratora kojem sam apsolutno vjerovala...", rekla nam je Mirjana Mrkela, književnica i autorica prve zadarske slikovnice "Optimist oko Zadra" na gostovanju u eteru Radija 057.

Optimist je, kaže, logično proširenje "Moje zadarske čitanke", knjige koja se bavi zadarskim crkvama i patronima grada Zadra. 

Glavni lik slikovnice koji se zove Optimist predstavlja malu, nježnu jedrilicu koja plovi od Foše pa sve oko Poluotoka, uz Branimirovu obalu prema Marexu i svojoj matičnoj luci - Jedriličarskom klubu. U pjesmama se redaju Sveti Šimun, Kopnena vrata, Rimski Forum, Pet bunara, Zbirka puževa, Sveučilište, Sveti Krševan, Crkva Svetog Donata, Morske orgulje, Ronioci, Pape, Gradski bedemi, Barka, Gradska plaža, Veslači, Košarkaši, Spomenik pomorcu, Novine, Maraska, Zalazak sunca, Jedriličarski klub, Optimistov san i Noć punog mjeseca.

Urednik i izdavač je Frane Herenda, autor romana "1202", "Soba 909", te "Sedam". Iz njegove izdavačke kuće "Panacea" izašla je i slikovnica "1202" sa ilustracijama Tomislava Košte.

- Imao sam tu čast zaploviti na "Optimistu" s Mirjanom, Petrom i Franom pa sve to okrenuti naglavačke s potpisom "Tvornice mašte". Paralelno s tim radio sam na tri slikovnice, ali ova je bila slana, morska i puna vitra, tu sam bio nekako svoj na svome. Najdraži likovi u slikovnici su mi mačke s Morskih orgulja Đinkiskan i Miki Tras koje sam kreirao sa svojoj djecom, Paškom i Lenijem. Radili smo od jutra do mraka, sve skupa sastavljali i uklapali boje. Iako ga često ne spominjem - on se sam ugura, svojevoljno, u sve projekte koje radim. To je galeb Slavko, poseban član Tvornice kojeg vole svi, i mali i veliki. Tako je ušao i u ovu slikovnicu i tamo se zadržao, kazao je ilustrator Marin Franić.

- Marin čini sve da stihovi stignu do malih i velikih čitatelja. Ja sam zapravo, iako imam već dosta iskustva i nagrada za dječju knjigu, zbilja iznenađena izvrsnim reakcijama čitateljske publike. Nikad nisam pomislila da će interes biti toliko velik kao što je, s toliko pozitivnih kritika koje čujemo od djece, ali i od njihovih roditelja, dodaje Mirjana.

U planu je englesko izdanje slikovnice, na čijem prijevodu autori već rade, a nakon čega će ona postati poseban suvenir i vodič po našem gradu.

- Ja sam otpočetka "Optimista oko Zadra" vidjela kao vodič za domaće i strane čitatelje koji žele znati više od Zadru. Mislim da će i odrasli početi promišljati o nekim stvari o kojima nisu razmišljali prije, a možda ih nisu ni znali. Izdvojila bih Špiru Brusinu koji je zaista velik znanstvenik, a Zadrani na njega često zaboravljaju, zaključuje Mirjana.

Slikovnicu Zadrani mogu nabaviti u Panacea web shopu ili trgovini (ulica Andrije Hebranga 9) i svim većim knjižarama u Zadru, ali i cijeloj Hrvatskoj (Školska knjiga, Znanje, Menart, Hoću knjigu). Naravno, čitatelji će knjigu moći posuditi i u Gradskoj knjižnici Zadar gdje je jučer održana službena promocija. 

Glumac Kazališta lutaka Zadar Dominik Karakašić je čitao i interpretirao stihove, a predstavljanje moderirala Maja Milin Kosa. Kako je bilo na promociji prve zadarske slikovnice pogledajte u fotogaleriji Tomija Burčula!