Tragičan događaj, koji se danas dogodio na Poluotoku, otvorio je pitanje funkcioniranja Hitne medicinske službe i njezinog standarda prema kojem u gradovima na intervenciju trebaju stići najkasnije u roku od 10 minuta od zaprimljenog poziva.

To se nije dogodilo jutros oko 9:40 sati u Ulici Špire Brusine kada je 67-godišnjak doživio srčani udar dok je na sjedalici ugostiteljskog objekta čekao suprugu koja je bila u trgovini. Jedan od prisutnih prolaznika započeo je postupak reanimacije, no nažalost bezuspješno. Osim smrtnog događaja događaja očevice je šokirala i zakašnjela reakcija Hitne, čiji su im djelatnici rekli kako su stigli iz Nina. Troje očevidaca u tom se trenutku obratilo potpredsjedniku Gradske organizacije SDP-a Erolu Gašiju koji se zatekao na licu mjesta nakon što je Hitna stigla na teren.

- Nakon što sam iz pouzdanih izvora primio informaciju kako je nesretnom čovjeku koji je doživio srčani udar kod Pomorske škole, Hitna pomoć dolazila 40 minuta iz Nina (!!!), nazvao sam redom zadarsku policiju, Zavod za hitnu pomoć Zadarske županije i sve od kojih sam dobivao brojeve da mi potvrde ovu skandaloznu informaciju. Sve što sam dobio je prebacivanje loptice s jedne na drugu stranu, čime su zapravo potvrdili informacije koje sam dobio, objavio je Gaši izražavajući najiskreniju sućut obitelji preminuloga. Svjestan dubine ovog problema koji se na lokalnu razinu manifestira zbog nacionalne odluke, Gaši je zatražio hitne ostavke od svih odgovornih u sustavu koji je, ističe, danas u potpunosti zakazao i pokazao totalno nefunkcioniranje u kriznoj situaciji.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Ivana Šimić potvrdila nam je informaciju prema kojoj je Hitna stigla iz Nina, ali tvrdi kako je to bilo u roku od 20, a ne 40 minuta.

- U Zadru na raspolaganju imamo dva tima i oba su, nažalost, već bila na intervencijama. U 9 sati jedan je tim upućen u trgovački centar u Ulici Bleiburških žrtava jer je građanka pala uslijed epileptičnog napadaja kojeg je doživjela. Već u 9:04 sati stigao je poziv na drugu intervenciju, u domu na Bokanjcu. U oba slučaja bila je riječ o teškim i ozbiljnim situacijama. Prema protokolu, u ovakvim slučajevima kada su potrebne tri istovremene intervencije, kontaktiramo najbliži dostupni tim, a to je bio tim u Ninu, rekla nam je ravnateljica Hitne.

No Zavod ne određuje broj timova, već je to u nadležnosti Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu koji su utvrdili Mrežu hitne medicine prema kojoj Zadar ima svega dva tima. Danas se to, nažalost, pokazalo nedovoljnim.