U sklopu projekta LAB-OP "Poboljšanje laboratorijskog i dijagnostičkog operativnog sustava" sufinanciranog iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020., u predavaonici pri Stručnoj knjižnici u Općoj bolnici Zadar održane su radionice za liječnike primarne zdravstvene zaštite i bolničko osoblje.

Predavačice Irena Rinčić Pilić, mag. med. biochem. spec. med. biokemije iz Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru i prof. dr. sc. Irena Drmić Hofman s Medicinskog fakulteta u Splitu predstavile su sljedeće teme: osiguravanje pravilnog uzorkovanja krvi i urina, priprema za laboratorijska ispitivanja i razni čimbenici koji utječu na laboratorijska ispitivanja i njihovu pravilnu interpretaciju.

Cilj održanih događanja je poboljšati trenutnu razinu znanja sudionika u primjeni suvremenih metoda laboratorijskih i dijagnostičkih operativnih sustava te pridonijeti širenju znanja o prikupljanju uzoraka u laboratoriju. Edukacijom liječnika i bolničkog osoblja pridonijet će se smanjenju rizika od predanalitičke pogreške i poboljšati komparabilnost različitih rezultata istraživanja u području laboratorijske dijagnostike. Svrha održavanja ovih radionica je podizanje razine efikasnosti laboratorijske dijagnostike i postizanje ušteda te poboljšanje kvalitete usluga u javnom zdravstvu.

Na radionicama je sudjelovalo 30 liječnika (primarnog zdravstvenog osoblja) i 40 pripadnika bolničkog osoblja. Dio sudionika je radionice pratio uživo, a dio online.

Nositelj projekta LAB-OP je Opća bolnica Zadar Hrvatska, dok na projektu, uz Zavod za javno zdravstvo Zadar, sudjeluju i sljedeći partneri: JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić" Bar (Crna Gora) te Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije (Bosna i Hercegovina). Ukupna vrijednost projekta iznosi 978.236,45 eura uz stopu sufinanciranja 85% bespovratnim sredstvima te 15 % iz vlastitih sredstava.