Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA danas je uz nazočnost župana Božidara Longina i gradonačelnika Branka Dukića predstavila projekte izgradnje kišnih vrtove na području parka Vruljica (kod ulaza u vrtić) te uz školu na Ploči. Kišni vrtovi imaju sličnu ulogu kao retencijski bazen u Draženici - prikupljaju oborinske vode s putova, terasa, tvrdih podloga i kanaliziraju je kako ne bi poplavljivala park, potoke i druge objekte.

- Ovo je prvi kišni vrt u Zadarskoj županiji, uz one na Ploči i u Biogradu koje ćemo tek raditi. Riječ je o tzv. Pametnim, suvremenim rješenjima kojima se pokušava ublažiti učinak bujičnih poplava. Osim što ćemo dobiti sustav koji će povući vodu, dobit ćemo i prostor s biljkama koje imaju veću upojnu moć te jedan ljepši, ugodniji prostor, rekla je na predstavljanju projekta ravnateljica Zadra Nove Marina Vuković Dujmović.

Župan Longin podsjetio je na velike štete koje su bujične poplave 2017. godine nanijele Zadru i zapadnom dijelu županije. Ovakvi projekti jednostavna su način kako ublažiti takve elementarne nepogode, koje će se prije ili kasnije opet dogoditi. Zadovoljstvo projektom izrazio je i gradonačelnik Dukić, koji je najavio više zelenila u Zadru.

- U izbornom programu najavio sam kako ćemo staviti impuls na zelenilo, uređenje parkova. Ovim kišnim vrtom riješit ćemo se bujičnih voda u Vruljici, ali i nastavljamo s daljnjim uređenjem parka, počevši od senzoričkog igrališta. Izmjenama koje unosimo u urbanistički plan ostavljamo više zelenih površina kako bismo i nadalje mogli uživati u ovoj prirodi koju imamo, rekao je gradonačelnik Dukić.

Zahvat se realizira u okviru projekta STREAM - Strategic Development of Flood Management. Opći cilj projekta je poboljšanje monitoringa rizika i povećanje upravljačkih mogućnosti stožera za zaštitu i spašavanje kako bi mogli pravovremeno reagirati na katastrofe uzrokovane poplavama.