Početkom 2022.  na portalu 057info.hr objavljena vijest kako je međunarodna linija Zadar- Ancona ukinuta jer je Jadrolinija nije objavila u međunarodnom redu plovidbe. Linija se ovih dana pojavila na mrežnim stranicama Jadrolinije.

Vraćena je zahvaljujući pritisku lokalnih političara, prvenstveno bivšem ministru mora Božidaru Kalmeti za čijeg je mandata kupljen trajekt Zadar za tu liniju. Angažman je, simbolično išao baš za dan akcije Maslenica kada su na mjestu oslobođenja ponovnog spoja Hrvatske, bili ministar Oleg Butković i premijer Andrej Plenković.

Jadrolinija je morala vratiti ono što Zadru pripada desetljećima - najkraću liniju s prekomorskim susjedom koja je prebačeno na Split. Tu se i dogodilo kompromisno rješenje. Iz odgovora na novinarski upit kojeg smo jučer postavili upravi Jadrolinije, trajekt Zadar ostat će u splitskoj luci kako bi održavao daleko rentabilniju liniju sa Starim Gradom na Hvaru. Tamo je lani trajekt Zadar vraćen iz Gaženice nakon što su iz Jadrolinije naprasno ukinuli liniju Zadar - Ancona.

Održavat će je trajekt Marco Polo, vjerojatno unutra plovidbenog reda na liniji Split - Ancona. I na kraju, iz Jadrolinije su nam se očitovali o razlozima vraćanja linije.

"Temeljem istraživanja tržišta te najava sa turističkih sajmova održanih u Napulju i susreta s predstavnicima turističkog sektora Italije zamijećen je oporavak tržišta i pojačan interes agencija za međunarodnom linijom Zadar - Ancona. Stoga je donesena odluka kojom se definira nastavak održavanja sezonske međunarodne linije Zadar - Ancona i ove godine bez obzira na nove okolnosti kao što su drastično povećanje cijena goriva i ostalih troškova te ratna zbivanja u Ukrajini, objavili su iz Jadroliniji na novinarski upit."

Početkom godine nismo ih ništa ni pitali ali su sami poslali informaciju o tome da tu jedinu međunarodnu liniju iz Gaženice ukidaju zbog korone. Za prethodnu sezonu su mijenjali termine dok sami nismo otkrili razlog zbog čega je Zadar morao biti vraćen u Split.

U najavi iz Jadrolinije, linija Zadar - Ancona bit će uspostavljena 23. lipnja do 9.. rujna. Izvan glavne sezone plovit će samo jedan put, a od 18. srpnja do 18. kolovoza dva puta tjedno.