Splitski Pomgrad Inženjering započeo je radove na proširenju i produbljenju Privlačkog gaza za što je građevinska dozvola ishođena još 2013. godine.

Na natječaju kojeg je objavio Plovput, državna firma specijalizirana za sigurnost plovidbe, javile su se dvije firme. Uz Pomgrad Inženjering koji je dao ponudu na 16,4 milijuna kuna koja je bila u skladu s procjenom vrijednosti posla. Druga ponuda, veća za dva milijuna kuna, stigla je od Bagerkopa Roberto.

Pomgrad Inženjering će za 24 mjeseca s ljetnim stankama (maksimalno 730 radnih dana), skratiti plovni put za 11 nautičkih milja do Privlake, mjesta poznatih ribara i sabunjara.

Priča o Privlačkom gazu proširila se putem političkih kanala koji su napokon spojili financijsku konstrukciju i potpisali sporazum.

Taj plitki pomorski prolaz između Privlačkog zatona i Ninskog zaljeva smješten između obala kopna i otoka Vira i bio je plovan samo za kaiće. Na pojedinim mjestima dubina je pola metra. Uz to prolazi se ispod virskog mosta koji je po sredini visok 9 metara.

Gabariti novog kanala Privlačkog gaza iskopom pijeska, te miniranjem i iskopom kamenog materijala bit će 1740 metara, sa širinom kanala od 40 metara te minimalnom dubinom od tri metra.

 Bit će to novi plovni koridor i to dvosmjeran koji će se nakon prokopa označiti svjetlećim oznakama, navodi se u tehničkom opisu zahvata kojeg potpisuje dipl. hidrograđevinski inspektor Joško Zec.